HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

 • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
 • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
 • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
 • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
 • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sörfőzés (11) sorfőzés (1) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

A BJCP versenyfelkészítő eső alkalma

2013.01.29. 14:06 zarándok jános

A BJCP versenyfelkészítő eső alkalma


Az Első Magyar Házisörfőzők Egyesülete szervezésében immáron már másodjára kerül megrendezésre a Házisörfőzők Versenye, mely ebben az évben nemzetközé lett.

A verseny helyszíne és időpontja Budapest, Spíler Budapest 2013. március 15.

Az európai kontinensen ez lesz az első olyan verseny, mely a BJCP versenyrendszerben hivatalosan is bejegyzésre került.
Az eddigi versenyek: http://www.bjcp.org/apps/reports/countries.php
A budapesti verseny: http://www.bjcp.org/apps/comp_schedule/competition_schedule.php

A BJCP (Beer Judge Certification Program) rendszert az otthoni sörfőzést 30 éve felélesztő Egyesült Államokbeli házisörösök hívták életre és csiszolják azóta is folyamatosan immáron több, mint 25 éve. A 25 éves tapasztalat magáért beszél - és többek között - ezért is döntöttünk a rendszer átvétele mellett egy saját rendszer kidolgozásával szemben.

Az elmúlt 25 évben nagyjából 4500 hivatalos versenyt rendeztek világszerte, melyre közel 1 000 000 nevezés érkezett. ( http://www.bjcp.org/apps/reports/competition_demographics.pdf )

A BJCP rendszerről bővebben itt lehet olvasni: http://www.bjcp.org/bjcpfaq.php .

A versenyrendszerben való részvétel azonban nem csak megtiszteltetés, hanem óriási kihívás is a szervezőknek.
A versenyre négy gyakorlónappal próbáljuk felkészíteni a pontozókat, ahol az elméleti oktás mellett az érzékszervi bírálatok gyakorlására is sor kerül.

Az első alkalom a csepeli Rizmajer Kézműves sörházban került lebonyolításra.

A felkészülés első részében a BJCP rendszeren túl a bírálatkor alkalmazandó szempontrendszerek, leírások, pontozólapok, íz- és aromastandardok kerültek bemutatásra.

Szólj hozzá!

Címkék: verseny március 2012 sörfőzés 15. sörforradalom

Első Magyar Házisörfőző Egyesület

2011.09.15. 10:00 zarándok jános

Első Magyar Házisörfőző Egyesület

 

Harmadik alkalommal került megrendezésre a házi sörfőzők, pontosabban az otthonfőzők találkozója. Szép számmal képviseltette magát a hazai sörfőző közösség. A létszám nyilvánvalóan nem teljes, sok otthonfőző biztosan nem is hallott a fórumról, ahol a találkozó szerveződött.

Annyit érdemes tudni, hogy a találkozóra készülő sörfőzők minden főzetükből 2 üveget félretesznek az alkalomra, így minden résztvevőnek alkalma nyílik megkóstolni a másik sörét.

4 komment

Címkék: magyar első egyesület sörfőzés házisörfőző

Sörfőzés otthon VIII. rész: Komló

2011.08.10. 08:00 zarándok jános

 VIII. rész Komló

 


Forrás: http://farm2.static.flickr.com/1108/1284396611_5c69b5ddfd.jpgA komló a sör legfőbb - a német sörtisztasági törvény szerint az egyetlen - ízesítőanyaga.

A komló egy kenderféle, mi leginkább a szőlő és a kender keverékének neveznénk minden tudományos alapot nélkülözve. :)

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat otthon komló sörfőzés

VII. rész: Testreszabás

2011.07.20. 08:00 zarándok jános

 VII. rész: Testreszabás

 
 
A sűrítményes sörkészítés esetén valamelyest korlátozva vagyunk ugyan, de azért mégis van mozgásterünk, hogy a saját ízlésünknek megfelelőre alakítsuk sörünket.
 
Talán nem túl szerencsés a következő analógia - hiszen a házilagosan készített sör óriási minőségi előrelépés az ipari core lagerekkel szemben -, ezért tekintsünk el a pejoratív felhangoktól.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat méz konzerv cukor testreszabás sűrítmény sorfőzés

Sörfőzés otthon VI. rész: Hibák

2011.07.06. 08:00 zarándok jános

 

VI. rész


Általános hibák
 
Ebben a részben a sűrítményes sör készítésénél előforduló hibákra koncentráltunk, a lista nem teljes, viszont a hagyományos főzésnél szintén előfordulhatnak.

 

2 komment

Címkék: hibák sorozat sörfőzés

Sörfőzés otthon V. rész: Mi is történt az előző részben?

2011.06.15. 08:00 zarándok jános

V. rész

Mi is történt?

Most pedig vegyük lépésről-lépésre, mi is történt első sörünk elkészítése során.

I. Fertőtlenítés

A fertőtlenítés és a mikrobiológiai tisztaság a sörkészítés allatt az egyik legfontosabb mozzanat. A sör kiváló tápatalaj a mikroorganizmusok számára, ha nem ügyelünk kínosan a tisztaságra, könnyen elronthatjuk a végterméket.

5 komment

Címkék: sorozat sörfőzés

Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!

2011.01.11. 10:00 zarándok jános

Készítsünk sört!


A dolog nagyon egyszerű lesz, nem kell hozzá semmilyen előképzettség és tudás.

A sűrítményből történő készítés négy fő részre osztható:

 • fertőtlenítés
 • sörlé elkészítése
 • főerjedés
 • palackozás-utóerjedés. 

3 komment

Címkék: sorozat sör sörfőzés

Sörfőzés otthon III. rész Hogyan kezdjünk hozzá?

2010.12.13. 10:00 zarándok jános

Hogyan kezdjünk hozzá? (folytatás innen)

A témában nagyon jó leírások találhatóak a neten, az Amazonon rengeteg a tematikus könyv. Kezdőknek magyarul Wolfgang Vogel: Sör házi készítése című könyvét mindenképpen ajánlatos elolvasni. Sajnos nem találtam forgalomban sehol, könyvtárból sikerült kivenni.

Angolul John Palmer: How to brew című könyvét érdemes elolvasni, aminek első kiadása ingyenesen elérhető a szerző honlapján: www.howtobrew.com. Ezen az oldalon szinte minden lényeges dolog megtalálható, amire egy kezdőnek szüksége lehet. Nagyon könnyen olvasható és érthető Lee W. Janson Ph.D: Brew Chem 101 című könyve, ami a főzés során lejátszódó kémiai reakciókat, valamint a felmerülő hibákat és azok elkerülését írja le hétköznapi nyelvezeten. Alapos összefoglaló mű még Marty Nachel: Homebrewing for Dummies könyve, melyben sok tipp, recept és praktikus dolog található.

4 komment

Címkék: sorozat sör konzerv sörfőzés sűrítmény

Sörfőzés otthon II. rész Egy kis jogismeret

2010.11.11. 13:32 zarándok jános

 

Először is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy Magyarországon jelenleg csak bizonyos kötelezettségek mellett lehet sört készíteni, mivel a sör jövedéki termék.

Az egyik ilyen kötelezettség a jövedéki adó befizetése, melyet a 20 C fokos erjesztetlen komlózott sörlé Balling-fokából számolnak ki. 

3 komment

Címkék: sorozat sörfőzés

Sörfőzés otthon I. rész: Alapok

2010.11.04. 09:55 zarándok jános

Ahogyan nemrég megírtuk, megkezdjük házi sörfőzéssel kapcsolatos cikksorozatunkat. Kezdjük a legalapvetőbb elméleti alapok tisztázásával.

 

Miből van a sör?

A sör legfőbb alapanyaga valamilyen gabona: legtöbbször árpa, de készítenek sört búzából és rozsból is. Szükség van még vízre és fűszerre.

A legismertebb sörfűszer a komló, a XVI. század óta a német sörtisztasági törvény szerint tilos mással ízesíteni a sört. A törvény előtt - és azután Németországon kívül, manapság is - fűszerként használtak gyümölcsöket, tölgyfakérget, fahéjat, gyömbért, koriandert, gesztenyét, tököt, és sok más érdekes dolgot.

Egy negyedik dolog is mindenképpen szükséges az előállításhoz: az élesztő, aminek létezéséről akkoriban még nem tudtak, ezért a sörtisztasági törvényben sem szerepel mint összetevő.

(a kép forrása)

13 komment

Címkék: sorozat sör sörfőzés

Főzzünk sört otthon!

2010.11.01. 23:14 zarándok jános

Ezzel az írással egy cikksorozatot indítunk útjára, mely a házi sörfőzésről fog szólni. Reméljük, a sorozattal sokak érdeklődését felkeltjük az otthoni sörfőzéssel és a sörkultúrával kapcsolatban. 

Véleményünk, hogy a hazai sörkultúra felívelésének fontos mozzanata a sör házi készítésének elterjedése, ahogyan ezt külföldi - főként angolszász - példák is igazolják. A minőség iránti igénynek jelentős piacformáló ereje van, és bizony a hazai nagyipari sörgyártásra ráférne egy teljes megújulás.

22 komment

Címkék: sör otthon házi sörfőzés

Seresszabadságot újból!

2010.06.23. 14:19 zarándok jános

Nyílt levél V. Németh Zsoltnak

 
Tisztelt Törvényalkotók!
 
Nagy örömmel olvastam, hogy szabaddá válik a saját gyümölcs lepárlása, ugyanakkor szomorúan veszem tudomásul, hogy a szintén hagyományos italnak tekinthető sör és gyümölcsborok készítését szabályozó törvényben nem várható enyhítés.
 
A saját fogyasztásra szánt sör főzéséhez 1 000 000 Ft jövedéki biztosíték befizetése szükséges.

8 komment

Címkék: sör törvény komló sörfőzés pálinkafőzés maláta gyümölcsbor

Blogajánló: Sercsecs.cz / III. Cseh Sörfesztivál

2010.05.13. 10:50 Italboltos Sanyi

Csehszlovák Kém barátom, aki eredetileg szintén egy budai ficsúr - a Dióhéj, a Bambi, az Avar és számtalan klasszikus hely régi ismerője -, pár éve Prágában él és dolgozik.

És ha már így alakult, akkor szépen, magyarul, minden turistacsapdát kicselezve, szinte bennszülöttként mutatja be nekünk a legjobb cseh ivókat - nemcsak a prágaiakat.

Elsőként egy aktuális eseménysorra szeretnénk felhívni a figyelmeteket: ez pedig a III. Cseh Sörfesztivál beharangozója.

 

Másodsorban pedig ajánlom kedvenc prágai éttermem bemutatóját - ahol a csapolt sört nem ám gagyi hordókból húzzák, hanem szép nagy tartályokból (tank-tankové pivo): Zlaty Klas.

 

 

Természetesen ezzel nincs vége - órákig el tudok időzni a Sercsecsen. Ahoj, Krtecsek! 

2 komment

Címkék: fesztivál csehország étterem blogajánló zlaty klas

Rotburger látványsörfőzde Pilisvörösváron

2010.05.03. 10:50 Italboltos Sanyi

A Rotburger hihetetlen népszerűségét a pilisi és az észak-budai régióban már "külsősök" is többször megindokolták: Magyarország talán legjobb házisörét kapjuk itt, gyönyörű környezetben, olcsón. A Szarvas büfé is a maga nemében sikersztori volt, de ez azért más.

14 komment

Címkék: söröző pilisvörösvár sörfőzde rotburger

Avar presszó a Hegyalja úton

2010.02.26. 07:00 Italboltos Sanyi

Nem felejtem ám a tavaly augusztusi kerékpártúráimat, amikor is Észak-Pestet és Belbudát egyaránt dicséretesen bejártam fényképezőgépemmel - itt-ott 1-1 pohárra megállva. A budapesti ellátóhelyek szinte minden kategóriáját lefedtem a rákosrendezői Manó büfétől kezdve a pestújhelyi Kolozsvár borozón át ma leírt Avar sörkertig.

31 komment · 1 trackback

Címkék: xi kerület gellérthegy avar presszó

Mini Market a Közgáz aulájában

2010.02.21. 09:00 Italboltos Sanyi

A Corvinus Egyetem Fővám téri főépülete sok érdekességet rejt magában, de ezen a blogon vendéglátós, illetve fogyasztói oldalról szeretném megközelíteni a "Szabadidőközpontot".

21 komment

Címkék: büfé ferencváros corvinus egyetem ix kerület mini market

A Lidl aláz mindent: Perlenbacher

2010.02.20. 09:00 Italboltos Sanyi

Bár régóta ígérjük, hogy lesz ilyen is - mégis ez az első sörbeszámolónk. Nem akarunk persze az erre szakosodott, tematikus blogokkal versenyezni - de úgy érezzük, tudunk újat mondani a sörmárkák terén.

Magyarországon ma méltánytalanul periférikus helyet foglalnak el a piacon a pilzeni típusú sörök - a csodálatos és elérhető árú Pilsner Urquellen kívül szinte csak drága import márkákat kaphatunk: Wernesgrüner, Radeberger, Bitburger. A magyar sörivó valamiért inkább részesíti előnyben a klasszikus, édeskés lagereket, ászokot, barnasöröket - de búzasörből is kialakult mostanára egy dicséretes választék. A keserű, karakteresen komlós pilsekre még nem kapott még rá a nép. Ezen kéne változtatni!

162 komment

Címkék: sörteszt perlenbacher

Bem söröző (ex-Wernesgrüner)

2010.02.12. 17:55 Italboltos Sanyi

Mai nevén Bem söröző és étterem - a Margit hídtól ha a rakparton elindulunk a Batthyány tér felé, azonnal feltűnik jobboldalt a Bem téri pincelejáró. A környékről már ismerős retróhangulat (gondoljunk már megint csak a Bambira) itt is már rögtön meglátszik: az AVTOEXPORT máig kint virító fényreklámja mellett a Wernesgrüner söröző (Észak-Budai Vendéglátó vállalat) dicsőséges napokat látott cégére is felfedezhető a háztetőn.

Az 1974-ben nyílt, volt Wernesgrüner söröző a nagy, klasszikus budapesti sörözők (Gilde, Berliner) egyike - önmagában öröm a létezése, meg az, hogy a berendezés szinte érintetlen.

1 komment

Címkék: ii kerület bem söröző wernesgrüner söröző

Replika söröző a Tölgyfa utcában

2010.02.04. 10:11 Italboltos Sanyi

-Tölgyfa utca, tudod, ott a Margit híd, budai hídfőjénél... ahogy a hídra akarnál kocsival felkanyarodni, amikor éppen van híd persze.

-Ja, megvan! Az az Oszterbrau vagy mi? Az jó hely, mennyit jártunk oda csocsózni...

-Nem az: az Osterbräu is jó kis hely, de arról majd máskor. Tudok még jobbat: Replika

Ahogy a villamos hirtelen balra kanyarodik a Margit körútra ráfordulva, na ott kezdődik a Tölgyfa utca, és szinte a sarkon, az irodaház mellett találjuk a Replika sörözőt. A környékbeliek szépen el vannak kényeztetve: itt van pár percnyi sétára a Bambi, a Calgary, az Osterbräu, a Marxim - elvakultabbaknak pedig a Dióhéj és a Rózsadomb eszpresszó.

 

11 komment · 1 trackback

Címkék: söröző buda ii kerület replika söröző

Jáner hús- és hentesáru

2009.12.04. 10:40 Italboltos Sanyi

Az Óbudakocsma megszokott profiljától kicsit eltérünk ma - legalábbis első látásra azt hihetnénk. Az "Örök rangadó"-hoz hasonlóan itt is kicsit egyedi értelmezésben láthatjuk viszont a cégért, ugyanis szó szerint "hentesárú" szerepel a homlokzaton, de ezt már nem volt szívem beírni a címbe.

A Jánert már nagyon régóta ismerjük: a családdal is gyakran zarándokoltunk el idáig a Flórián tér környékéről a közeli piac helyett, annyira jó árut lehet itt kapni. Pedig azért a Piac se semmi.

Itt folytatódik...

Címkék: hentes buda iii kerület

Pestszentlőrinci túra - 4. 17-es kocsma

2009.11.23. 10:45 Italboltos Sanyi

Hosszú út áll már mögöttünk, és még mindig van bőven hátra! Aki csak most kapcsolódik be, annak egy gyors emlékeztető az eddigi állomásokról:

 

 

 1. Gyömrői Rex-presszó
 2. Gömbakác csárda
 3. Aranykupa sörbár

Ahogy François dől a Kroá a későbbiekben bővebben kifejti: a 17-es a hajdan előtte megálló buszjáratról kapta a nevét. A sörre nem is nagyon térnék ki: talán üveges Ászokot ittunk.

4 komment

Címkék: kocsma söröző pestszentlőrinc xviii kerület 17 es kocsma

Suszterinas Vendéglő és Söröző

2009.11.21. 17:35 Italboltos Sanyi

Na, ezt a helyet már rengetegen ajánlották a sokfajta sör, a szép pincérlányok és a jó sztrapacska miatt - gondoltam, bemerészkedem a belvárosba, havonta egyszer kibírom.

A meglepően üres Combinóval gyorsan oda is értünk a Rákóczi térre, és azonnal be is tértünk az épülő metrómegállóval szemben, a Körút és a Kölcsey utca sarkán elhelyezkedő Suszterinasba.

15 komment · 1 trackback

Címkék: józsefváros suszterinas vendéglő és söröző viii kerület

Pestszentlőrinci túra - 3. Aranykupa sörbár

2009.11.13. 13:15 Italboltos Sanyi

Bár a Rexpresszó meg a Gömbakác is nagyon autentikus helyek voltak, az Aranykupa nálam az este fődíjasa: egy szinte érintetlen, de kulturáltan szocreál presszó a Lakatostelepen. Már a Gömbakácba sietve is szomorúan trappoltunk el mellette, magunkban fogadkozva, hogy mindenképpen visszavillamosozunk ide. Vigyázat: ez az Aranykorsónak csupán névrokona!

Szólj hozzá!

Címkék: söröző pestszentlőrinc eszpresszó xviii kerület aranykupa sörbár

Pestszentlőrinci túra - 2. Gömbakác csárda

2009.11.11. 12:24 Italboltos Sanyi

Na ide rohantunk a Gyömrői presszóból: útközben vágyakozva néztük a Lakatostelep legszimpatikusabb presszóját, az Aranykupa sörbárt, de hát a "lehet, hogy korán zár"-Gömbakácba rohantunk, ami az átlagbudapestinek iszonyatos távolságra levő külső Üllői út (néhai Vöröshadsereg útja) sokszázadik házszáma alatt található, az 50-es villamos nyílegyenes pályája mentén. Egy kívülről fehérre meszelt, földszintes házról beszélünk, vaskorláttal a bejáratnál (bár itt nincs hova kirohanni) - hatalmas, sopronis reklámtáblákkal, melyek szerint "házias ételek"-et is kaphatunk itt. Persze nem.

1 komment

Címkék: kocsma pestszentlőrinc xviii kerület gömbakác csárda

Pestszentlőrinci túra - 1. Gyömrői eszpresszó

2009.11.09. 16:00 Italboltos Sanyi

Pestszentlőrinc, bár sokaknak messze van, sok-sok kirándulást megér. Négyen vágtunk neki a XVIII. kerületnek egy helyi barátunkkal, hogy végigjárjuk a hatállomásosra tervezett külvárosi kocsmatúrát.

Kezdjük akkor az első állomáson, a fradista Gyömrőiben!

Szólj hozzá!

Címkék: pestszentlőrinc xviii kerület gyömrői eszpresszó

süti beállítások módosítása