HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sorfőzés (1) sörfőzés (11) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

A BJCP versenyfelkészítő eső alkalma

2013.01.29. 14:06 zarándok jános

A BJCP versenyfelkészítő eső alkalma


Az Első Magyar Házisörfőzők Egyesülete szervezésében immáron már másodjára kerül megrendezésre a Házisörfőzők Versenye, mely ebben az évben nemzetközé lett.

A verseny helyszíne és időpontja Budapest, Spíler Budapest 2013. március 15.

Az európai kontinensen ez lesz az első olyan verseny, mely a BJCP versenyrendszerben hivatalosan is bejegyzésre került.
Az eddigi versenyek: http://www.bjcp.org/apps/reports/countries.php
A budapesti verseny: http://www.bjcp.org/apps/comp_schedule/competition_schedule.php

A BJCP (Beer Judge Certification Program) rendszert az otthoni sörfőzést 30 éve felélesztő Egyesült Államokbeli házisörösök hívták életre és csiszolják azóta is folyamatosan immáron több, mint 25 éve. A 25 éves tapasztalat magáért beszél - és többek között - ezért is döntöttünk a rendszer átvétele mellett egy saját rendszer kidolgozásával szemben.

Az elmúlt 25 évben nagyjából 4500 hivatalos versenyt rendeztek világszerte, melyre közel 1 000 000 nevezés érkezett. ( http://www.bjcp.org/apps/reports/competition_demographics.pdf )

A BJCP rendszerről bővebben itt lehet olvasni: http://www.bjcp.org/bjcpfaq.php .

A versenyrendszerben való részvétel azonban nem csak megtiszteltetés, hanem óriási kihívás is a szervezőknek.
A versenyre négy gyakorlónappal próbáljuk felkészíteni a pontozókat, ahol az elméleti oktás mellett az érzékszervi bírálatok gyakorlására is sor kerül.

Az első alkalom a csepeli Rizmajer Kézműves sörházban került lebonyolításra.

A felkészülés első részében a BJCP rendszeren túl a bírálatkor alkalmazandó szempontrendszerek, leírások, pontozólapok, íz- és aromastandardok kerültek bemutatásra.

undefined


A standardok felismerése nagyon fontos a sörök bírálatakor, ezért a gyakorlati rész a minták bemutatásával kezdődött.
A tömény mintákat egy semleges sörbe vegyítve kell előkészíteni. A bírálók ezen minták segítségével tudják begyakorolni a jellegzetes, gyakran előforduló íz- és aromaanyagok felismerését.

A találkozó második részében a versenyen meghirdetett 8 kategória közül a barna porter (BJCP 12A) és a száraz stout (BJCP 13A) kereskedelmi forgalomban kapható példasörei kerültek elbírálásra mintegy gyakorlásképpen.


A barna porter kategóriában a Fuller’s London Porter mellett a Sierra Nevada Porter került bírálat alá. Igaz ugyan, hogy a Sierra Nevada portere valójában a robust porter (12B) kategóriába tartozik, azonban így egy kiváló lehetőség nyílt egy, az eredeti kategóriához nagyon hasonló sör megismerése.

A száraz stout kategória próbabírálásakor annak legismertebb márkája - a Guinness draught - mellett a Primator Stoutot vették érzékszervi bírálat alá a jelenlévők. A Primátor stoutja ugyan szintén nem számít etalonnak a száraz stoutok között, ám így is remek darabként szolgált a gyakorláshoz.

A kóstolókörök végeztével az eredményeket a jelenlévők közösen megvitatták és átbeszélték. Erre szükség is volt, hiszen a rendszer egyik nagy előnye - és egyben nehézsége is -, hogy kevésbé érvényesül a bíráló személyes ízlése. A rendszerben nem az egyedi benyomás alapján, hanem a kategóriának való megfelelés szerint kerülnek elbírálásra a sörök.


Természetesen a pontozó is csak egy ember, nem pedig egy gázkromatográf, így az eltelt négy óra alatt - mindamellett, hogy sok új dolgot tanult - alaposan el is fáradt mindenki. Így aztán mindenkinek jól esett a helyszínen készült kenyérlángos és tócsni elfogyasztása mellé csak úgy elkortyolgatni egy-egy helyi sörspecialitást.

Összességében elmondható, hogy mindenki hasznos tapasztalatokkal és új tudással gazdagodott az esemény során.

A következő gyakorlónapra február 2-án kerül sor a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban, ahol a leendő bírálók az erős sötét belga (18E) és a gyümölcsös sör (20) kategóriákkal ismerkedhetnek majd.

Fotók: Barla Roland

Szólj hozzá!

Címkék: verseny március 2012 sörfőzés 15. sörforradalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr955051090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása