Első Magyar Házisörfőző Egyesület
Harmadik alkalommal került megrendezésre a házi sörfőzők, pontosabban az otthonfőzők találkozója. Szép számmal képviseltette magát a hazai sörfőző közösség. A létszám nyilvánvalóan nem teljes, sok otthonfőző biztosan nem is hallott a fórumról, ahol a találkozó szerveződött.
Annyit érdemes tudni, hogy a találkozóra készülő sörfőzők minden főzetükből 2 üveget félretesznek az alkalomra, így minden résztvevőnek alkalma nyílik megkóstolni a másik sörét.
A találkozó sörei között a hagyományos eljárással készült (malátából főzött) sörök domináltak, de kis számban egy két sűrítményes sör is kóstolható volt.
Mivel a sörökről nem készültek feljegyzések, szinte képtelenség felsorolni az összes fajtát. A már-már szokványosnak mondható stout, porter, IPA, meggyes, gyömbéres, kölsch, belga búza és apátsági sörtípusokon kívül idén olyan különlegességek jelentek meg, mint a csokis stout, a tőzegen füstölt whiskey-malátából készült ale, savanyú ale-ek, fekete IPA, paradicsomos világos, saison, és egyéb újabb belga fajták és klónok és még sok más.
A találkozó remekül sikerült, az otthonfőzők tábora is évről évre gyarapszik, mely igazán jó hír.
A találkozó egyik leginkább említésre méltó mozzanata azonban a jelenlévő otthonfőzők közös egyetértésével kimondott Első Magyar Házisörfőzők Egyesületének megalkulása.
Az Egyesület önkormányzati elven működik és teljesen független és non-profit.
A célok között között szerepel a hazai sörkultúra fejlesztése, az otthonfőzés liberalizálása, valamint a házi sörfőzés terjesztése, szélesebb körű megismertetése.
De inkább álljon itt a bekezdés az elfogadott alapszabályból:
I.2. Az Egyesület elsődleges célja a hazai sörkultúra fejlesztése.
Ennek érdekében
a) felvilágosító és lobbitevékenységet fejt ki a házi sörfőzés jövedéki adómentessége érdekében, amelynek során épít az Európai Tanács 92/83/EGK. irányelvére és a nemzetközi tapasztalatokra;
b) az a) pontban kitűzött cél megvalósulása után az Egyesület a házi sörfőzés elterjesztését tekinti feladatának, ennek érdekében ismeretterjesztő tevékenységet folytat, tagjainak pedig lehetőséget biztosít tapasztalataik kicserélésére.
Reméljük, hamarosan az a) pont napirenden kívülre kerül és a jelenlegi átgondolatlan szabályozás ésszerű változtatásokon esik át, megnyitva az utat a saját fogyasztásra szánt sörök otthoni főzése előtt.
Az egyesület tevékenysége igazán csak ezután kap igazi értelmet:
széles körben - akár workshopokon keresztül - megismertetni és terjeszteni a minőségi sör otthoni előállításának lehetőségeit, felépíteni egy közösségi alapokon működő tábort, mely megerősödve megnyithatja az utat a minőségi kisüzemi sörök szélesebb elterjedése felé. Felveheti a kapcsolatot külföldi szervezetekkel, megteremtve a tapasztalatcsere lehetőségét a magyar és más közösségek között.
Másik fontos feladata lehet az egyesületnek, hogy a sört a lenézett, olcsó alkoholforrás kategóriából megfelelően pozicionálja a minőségi élelmiszerek közé.
A lemaradás nagy, tennivaló van bőven, de szerencsére ötletekben sincs hiány.
A többi kézműves élelmiszer előállításához hasonlóan a hagyományos sörfőzés is kezd újraéledni, ami mindenképpen örömteli - nem csak a sörkedvelők számára.
Főzd meg te is a saját söröd!