Először is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy Magyarországon jelenleg csak bizonyos kötelezettségek mellett lehet sört készíteni, mivel a sör jövedéki termék.
Az egyik ilyen kötelezettség a jövedéki adó befizetése, melyet a 20 C fokos erjesztetlen komlózott sörlé Balling-fokából számolnak ki.
Idézet a 2003. évi CXXVII. törvényből:
76. § (1) Az adó alapja a sör mennyisége, hektoliterben és Balling-(Plató-)fokban mérve.
(2) Balling-(Plató-)fok alatt a sörlé 20 °C-on mért szárazanyagtartalmát kell érteni, tömegszázalékban kifejezve.
(3) Az adó hektoliterre vetítve Balling- (Plató-) fokonként 633 forint.
Tehát 20 liter otthon főzött 11 extraktos sör után 11˚ * 633 Ft / 100 liter / 5 = 1392,6 Ft-ot kell befizetnünk, ami 0,5 literenként 35 Ft-ra jön ki. (Ez csak az adó mértéke, nem tartalmaz semmilyen gyártási és alapanyagköltséget, sem áfát. Ezért az 50 forintos söröknél gyanakodjunk, ha eddig valamiért nem tettük volna.)
A másik - és egyben legsúlyosabb - kitétel a házi sörfőzőnek a söradóraktári engedély beszerzése és a jövedéki biztosíték befizetése, mely a jelenlegi törvények értelmében évi 20000 hektoliter gyártókapacitás altt legalább 1 millió forint. E fölött 40 millióra ugrik az összeg.
Idézet a törvényből:
a) a sör előállítását végző, a 20 ezer hektoliter éves termelőkapacitást el nem érő sörgyártó üzemre (a továbbiakban: sörfőzde),
b) a sör előállítását az a) pontban megjelöltnél nagyobb termelőkapacitással végző sörgyártó üzemre (a továbbiakban: sörgyár),
...
(6) A jövedéki biztosítékot adóraktáranként,
a) a sörfőzde esetében legalább 1 millió forint,
b) egyéb söradóraktár esetében - nem értve ide a (4) bekezdés szerinti adóraktárat - legalább 40 millió forint,
de adóraktáranként, illetve a több adóraktárral rendelkező engedélyes esetében engedélyesenként legfeljebb 200 millió forint értékben kell nyújtani.
Tehát aki, otthon szeretne sört készíteni, gondolkozzon el, hogy megéri-e befizetni a fenti összegeket vagy vállalja az illegális házi sörfőzde veszélyeit és az esetleges VPOP általi büntetéseket.
Ha van ismerősünk a környező országokban, akkor persze semmi gond, hiszen Európa legtöbb országában adómentesen lehet sört (és egyéb, nem desztillált alkoholos italokat) előállítani saját fogyasztásra.
Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Dániában, Svédországban, Finnországban, Angliában korlátlanul lehet előállítani adómentesen sört (és bort is) saját fogyasztásra, míg Németországban 200 liter / év /háztartás az adómentes mennyiség, azután jövedéki adót kell fizetni, de jövedéki biztosítékot nem. És adóraktári engedély sem szükséges.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Homebrewing#Europe
A bor tekintetében a németek mintát követjük, hiszen itthon is adómentesen lehet előállítani saját fogyasztásra szőlőbort (egyéb gyümölcsborokat nem) egy bizonyos mennyiségig. Ez a mennyiség saját szőlő esetében 1000kg/háztartás/év, ha viszont nincsen sajátunk, egy háztartás 500 kg szőlőből készíthet bort adómentesen évente.
Említésre méltó még, hogy komlóforraló üstöt is csak a VPOP engedélyével lehet birtokolni, forgalomba hozni, stb.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.tv×hift=1
Tisztán látszik, hogy a jogalkotók nem vették figyelembe a házi sörfőzés lehetőségét. A törvényben üzemről, gyárról írnak. A 20000 hektoliteres éves gyártási határ is abszurdnak tűnik. és láthatóan azt a lehetőséget sem vették figyelembe, hogy a komlóforraló üst akár a húsleveses fazekunk is lehet.
Mivel a törvénymódosításokat csak az arra felhatalmazott személyek - országgyűlési képviselők - nyújthatnak be a parlamentnek, magánemberként, civilként nincsen lehetőség a változtatások kicsikarására. Tehát egy képviselőt kellene meggyőzni arról, hogy az otthoni sörfőzés a borkészítéshez hasonló és saját a felhasználásra készített sört ne terhelje semmilyen adó.
Mi teljes mértékben liberalizálnánk az otthon, saját felhasználásra készített erjesztett élelmiszerek előállítását, azaz nem szabnánk mennyiségi és egyéb korlátozásokat. Aki málnabort vagy sört szeretne csinálni, az csináljon. A dédnagyanyám az ő nagyanyjától kapott recept alapján készítette a hecsedlibort, 10-20 litert csinált évente csipkebogyó éréskor, ami nála 1 évig ki is tartott. Nem károsított meg ezzel senkit, úgy gondolom.
A másik lehetőség, hogy egy bizonyos éves mennyiségig engedélyeznék az adómentes készítést, a fölött már jövedéki adót kellene fizetni, mint Németországban.
Azonban az is óriási előrelépés lenne, ha a saját felhasználásra készített sör esetében eltekintenének a min. 1000000 Ft. söradóraktári jövedéki biztosíték befizetésétől. Ez a pont az, ami leginkább meggátolja a legális házi sörkészítést. A hektoliterenkénti 633 Ft/B˚ jövedéki adó befizetését sokan vállalnák, de 1 millió forintjuk keveseknek van erre a célra.
A Podolák-Fónagy ügy óta már lehet sejtésünk, hogyan működik egy törvénymódosítás. A házi sörfőzők lobbi- és tőkeereje nem hasonlítható az energiaszektoréhoz, ezért nem valószínű, hogy hasonló sikereket lehetne elérni. Bár ha a FIDESZ engedélyezi majd a házi pálinkafőzést, akkor talán a házi sörfőzés legalizálására is van esély.
A cikk tavasszal íródott, azóta kormányra lépett a FIDESZ, hatályba lépett a pálinkatörvény. Sör terén változatlan minden. Nyílt levelünk megválaszolatlan maradt, de a felvezető cikkek kommentjei között egy másik vonalon indult megkeresésre válaszolt a minisztérium, mely semmi jóval nem kecsegtet. De nem szabad csüggedni, előbb-utóbb változik majd a helyzet! :)
Ha mindenki, befizette a jövedéki biztosítékot vagy éppen elutazott Bécsbe, ahogyan mi is tettük, nekiláthatunk a házi sörkészítésnek.