HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sorfőzés (1) sörfőzés (11) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Pestszentlőrinci túra - 2. Gömbakác csárda

2009.11.11. 12:24 Italboltos Sanyi

Na ide rohantunk a Gyömrői presszóból: útközben vágyakozva néztük a Lakatostelep legszimpatikusabb presszóját, az Aranykupa sörbárt, de hát a "lehet, hogy korán zár"-Gömbakácba rohantunk, ami az átlagbudapestinek iszonyatos távolságra levő külső Üllői út (néhai Vöröshadsereg útja) sokszázadik házszáma alatt található, az 50-es villamos nyílegyenes pályája mentén. Egy kívülről fehérre meszelt, földszintes házról beszélünk, vaskorláttal a bejáratnál (bár itt nincs hova kirohanni) - hatalmas, sopronis reklámtáblákkal, melyek szerint "házias ételek"-et is kaphatunk itt. Persze nem.

Azért kellett sietni, mert a pultnál egyértelmű a kiírás: "8 után addig van kiszolgálás, amíg a bevétel meghaladja a rezsi költségét!" - az üzenet érthető.

 

-Te meg mit fényképezel?
-Hát itt a helyet...
-Ja bocs, srácok, csak azt hittem, rendőrök vagytok...

Zajlott le a párbeszéd a csárdából kirohanó bőrkabátos úriember és telepített idegenvezetőnk, François dől a Kroá között. Belépve a pultnál ülő törzsközönség már röhögve kért bocsánatot a gyanakvásért, de hát manapság tényleg vigyázni kell, mi van, ha tényleg rendőrök vagyunk?

-Ó, hát tessék már rámnézni, fel se vennének rendőrnek...
-Nem baj, nekem a törpe kell!

Károgott a sokat látott hölgy a pultnál rekedtes hangján.

Na üljünk le. Mint kiderült, hogy Feri bácsi asztalánál sikerült helyet foglalni, aki egyedül fröccsözött a kb. 10 főnek is elegendő hosszú asztalnál - de örömmel fogadott minket magához. A nagy hangzavarban sajnos nehezen tudtuk néha kihámozni enyhe tájszólással előadott mondanivalójának lényegét, de hamar kiderült: egy nyugalmazott könyvelővel van dolgunk, aki a magunkfajta, rutintalan pénzügyeseket jól megfingatja:

-Na és ez milyen eszköz? - mutat a poharára.
-Hát tárgyi, öööö...
-FORGÓ, kérem szépen, forgóeszköz!
-Ja persze, azt akartam mondani én is.

Feri bácsi emellett romantikus alkat is: a társaság egyetlen hölgytagjának, Laurának megígérte, hogy verset fog írni.

No, visszatérve a cégérre: házias ételeket itt ne nagyon keressünk, inni azt viszont lehet. Mivel úgyis benne vagyok az olcsósör-tesztelésben, ezért Valentínónak meg magamnak is egy-egy üveg Altenbräut kértem, amit nagy nehezen legyűrtünk - ittunk már jobbat, de a hely mentségére legyen szólva, alaposan lehűtötték - ráadásul még a környezethez is nagyon passzolt. Laura üveges Heinekent kért, arra se volt panasz. Volt is itt mindenféle társaság - szó se volt arról, hogy korán bezárna a hely, fogyasztott mindenki rendesen. Az egyik szomszéd asztalnál egy huszonéves lányt rajongtak körül sportos ötvenesek, mi Feri bácsival szakmáztunk meg billiárdoztunk, a sarokban pedig egy szakállas úr beszélgetett saját magával gesztikulálva.

Az itt is vegyes nemzetiségi és kulturális gyökerekkel rendelkező vendégek mellett említést kell tennünk a falon sorakozó, korabeli, Trianon-ellenes plakátok reprodukcióiról is - mind ismerős lehet a Fehérlófia-jellegű könyvesboltokból, igen találóan ábrázolja a szomszéd népek sztereotíp alakjait, különösen a Kárpátok felől érkező mackót.

Gömbakác tehát: 1-2 körre simán, de itt se ülnék egy estén keresztül.

François dől a Kroá kiegészítése: Kellemes kis hely ez a város szélén, az 50-es villamos Ungvár utcai megállójától nem messze. A csapolt sör itt sem divat már, de ettől eltekintve a sörválaszték változatos, hiszen az Altenbräutól a Heinekenig is eljutunk.


A helyi népek alapvetően barátságosak, és szívesen beszédbe elegyednek a betévedő új arcokkal. Főleg Feri bácsi, aki bármikor kapható egy billiárdozásra. A kocsmárosné szinte olyan, mint egy óvónéni. Kedves teremtés, de ha valaki rosszalkodik, akkor azonnal felemeli a hangját, és rendet parancsol!

1 komment

Címkék: kocsma pestszentlőrinc xviii kerület gömbakác csárda

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr771512996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

víz tamás 2009.11.11. 13:35:26

barós plakátok!

az utolsó képen főnök a kézrázás a polénekkel. :)

a fentiek alapján tutira nem megyek a helyre. :D
süti beállítások módosítása