Nyílt levél V. Németh Zsoltnak
Tisztelt Törvényalkotók!
Nagy örömmel olvastam, hogy szabaddá válik a saját gyümölcs lepárlása, ugyanakkor szomorúan veszem tudomásul, hogy a szintén hagyományos italnak tekinthető sör és gyümölcsborok készítését szabályozó törvényben nem várható enyhítés.
A saját fogyasztásra szánt sör főzéséhez 1 000 000 Ft jövedéki biztosíték befizetése szükséges.
A törvény 20 000 hektoliteres éves kapacitásban húzza meg a határt a sörfőzde és a sörgyár között. Aki otthon főz 10 liter sört, sörfőzdének számít - tehát söradóraktári engedélyre van szüksége, valamint engedélyeztetnie kell a komlóforraló üstjét, ami többnyire megegyezik a húsleveses fazékkal.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.tv×hift=0
A törvény szövegezetéből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a törvény megalkotásakor nem is számoltak a saját fogyasztásra szánt sörfőzés lehetőségével.
"a) a sör előállítását végző, a 20 ezer hektoliter éves termelőkapacitást el nem érő sörgyártó üzemre (a továbbiakban: sörfőzde),"
Üzemnek lehet-e nevezni a konyhát, amiben havonta megfő 10-20 liter sör? Aligha.
Sört főzni nem egyszerű, ráadásul pepecs munka. Azonban egyre több embernek okoz örömöt az a tudat, hogy ha valamit maga készíthet el. Felügyelheti a készítés folyamatait, így tudja, hogy mi kerül az általa elkészített termékbe. Élelmiszerek esetében manapság igen megnövekedett az efféle igény.
Az az érv, hogy a sörfőzés hazánkban nem hagyományos, nem igaz.
Őseink vándorlásai során nem telepedtek le hosszabb ideig, ezért szőlőtermesztéssel nem foglalkoztak. Inkább egynyári gabonából és az Ázsiából származó komlóból forró kövek segítségével főztek maguknak árpasört. A Kunságban sokáig ismeretes volt a kölesből készült kunser is.
A középkorban a
seresszabadság minden telkes gazdának megengedte a sörfőzést. 1832-ben Pest városának tanácsa a csempészés visszaszorításának céljából megengedte a sör szabad importját, illetve visszaállította a középkori seresszabadságot, ami azt jelenetette, hogy minden pesti polgár szabadon főzhetett sört.
(Forrás: folyekonykenyer.blog.hu)
Talán a főzés tiltásának a következménye, hogy az emberek nagy része manapság nem fogékony a minőségi sör iránt. Ez nem is feltétlenül az emberek hibája, hiszen egy élelmiszerüzletbe betérve szinte csak kukoricadarával felhigított, adalékanyagokkal teli, gyenge minőségű ipari egyensörökkel találkozhatnak, a szénsavasság és a hozzáadott adalékanyagok mértékében különböznek csak egymástól. Ez alól csak a barna és a külfödi sörök jelentenek kivételt.
Talán sokan azt sem tudják, hogy nem csak világos és barnasör létezik, a baksör nem feltétlenül barna és hogy több, mint 50 fajta nemeskomlót termesztenek. Vagy hogy vannak fenék- és felsőerjesztésű sörök, melyek további több mint 40 alkategóriára bonthatóak. Vagy azt, hogy mi az extrakt. Vagy hogy a sörben is vannak tanninok. És még lehetne sorolni azt a rengeteg dolgot, ami a sört a borhoz hasonlóan igen változatossá teszi. Dupla india pale ale, 65 IBU, OG: 1,062. Az átlag sörfogyasztó az előbbi adatok nem sokat mondanak, azonban egy sörkedvelő azonnal tudja, hogy ez egy változatosan komlózott, keserű, testes, erős világos felsőerjesztésű sör, amit valószínűleg hidegen is komlóztak, amitől sokkal jobban kijön a komló aromája.
Aki megunta az ipari core lagereket, elkezd szaküzletekben vásárolni, megtalálja az általa legkedveltebb irányzatot. A következő lépcső pedig a személyes ízlésnek teljesen megfelelő sör készítése. A házi pálinkafőzés is hasonló okokból éledt újra és vált a minőségi és mérsékletes alkoholfogyasztás etalonjává.
A saját fogyasztásra szánt sör főzése és gyümölcsborok erjesztése az alábbi országokban adómentesen végezhető:
Ausztria, Németország, Svájc, Lengyelország, Svédország, Finnország, Írország, UK, USA, Ausztrália és Új-Zéland, stb. A lista bizonyára hosszabb, de pár perc leforgás alatt ennyit sikerült fellelni. (Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Homebrewing#Legality)
Nem valószínű, hogy a költségvetést komolyan megterhelné, ha adómentes lenne a saját fogyasztásra készített sör. Azonban, ha az költségvetés az elmaradó adó miatt aggódna, már az is óriási előrelépésnek számítana, ha nem kellene befizetni a jövedéki biztosítékot, valamint nem kellenének adóraktári és egyéb engedélyek. Németországban személyenként évi 200 liter saját fogyaztásra főzött sör adómentes, a fölött pedig minimális jövedéki adó befizetése szükséges.
A jelenlegi törvény mellett lehetetlen otthon törvénytisztelő módon sört készíteni, ami a jelenlegi rossz törvényből fakad, de nem feltétlenül feltételezhető szándékosság.
Az összes jelenlegi és jövőbeli házi sörfőző kéri az illetékeseket, hogy a pálinkafőzés liberalizációjakor gondolják végig a saját fogyasztásra szánt sör és gyümölcsbor készítésének enyhítését is!
A cikk megírása után jelent meg az index.hu-n egy írás, mely a "pálinkatörvény" kapcsán rávilágitott a házi sörfőzés nehézségeire. Ebben a cikkben megemlítik azt is, hogy "a házi sörfőzés Európában nemcsak engedélyezve van, de az Európa Tanács irányelve alapján kifejezetten támogatott tevékenység".
Facebook rajongói oldal: