HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sorfőzés (1) sörfőzés (11) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Seresszabadságot újból!

2010.06.23. 14:19 zarándok jános

Nyílt levél V. Németh Zsoltnak

 
Tisztelt Törvényalkotók!
 
Nagy örömmel olvastam, hogy szabaddá válik a saját gyümölcs lepárlása, ugyanakkor szomorúan veszem tudomásul, hogy a szintén hagyományos italnak tekinthető sör és gyümölcsborok készítését szabályozó törvényben nem várható enyhítés.
 
A saját fogyasztásra szánt sör főzéséhez 1 000 000 Ft jövedéki biztosíték befizetése szükséges.
 
A törvény 20 000 hektoliteres éves kapacitásban húzza meg a határt a sörfőzde és a sörgyár között. Aki otthon főz 10 liter sört, sörfőzdének számít - tehát söradóraktári engedélyre van szüksége, valamint engedélyeztetnie kell a komlóforraló üstjét, ami többnyire megegyezik a húsleveses fazékkal.
 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.tv&timeshift=0

A törvény szövegezetéből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a törvény megalkotásakor nem is számoltak a saját fogyasztásra szánt sörfőzés lehetőségével. 

"a) a sör előállítását végző, a 20 ezer hektoliter éves termelőkapacitást el nem érő sörgyártó üzemre (a továbbiakban: sörfőzde),"
 
Üzemnek lehet-e nevezni a konyhát, amiben havonta megfő 10-20 liter sör? Aligha.
 
Sört főzni nem egyszerű, ráadásul pepecs munka. Azonban egyre több embernek okoz örömöt az a tudat, hogy ha valamit maga készíthet el. Felügyelheti a készítés folyamatait, így tudja, hogy mi kerül az általa elkészített termékbe. Élelmiszerek esetében manapság igen megnövekedett az efféle igény.
 
Az az érv, hogy a sörfőzés hazánkban nem hagyományos, nem igaz.
 
Őseink vándorlásai során nem telepedtek le hosszabb ideig, ezért szőlőtermesztéssel nem foglalkoztak. Inkább egynyári gabonából és az Ázsiából származó komlóból forró kövek segítségével főztek maguknak árpasört. A Kunságban sokáig ismeretes volt a kölesből készült kunser is.
 
A középkorban a seresszabadság minden telkes gazdának megengedte a sörfőzést. 1832-ben Pest városának tanácsa a csempészés visszaszorításának céljából megengedte a sör szabad importját, illetve visszaállította a középkori seresszabadságot, ami azt jelenetette, hogy minden pesti polgár szabadon főzhetett sört. (Forrás: folyekonykenyer.blog.hu)
 
Talán a főzés tiltásának a következménye, hogy az emberek nagy része manapság nem fogékony a minőségi sör iránt. Ez nem is feltétlenül az emberek hibája, hiszen egy élelmiszerüzletbe betérve szinte csak kukoricadarával felhigított, adalékanyagokkal teli, gyenge minőségű ipari egyensörökkel találkozhatnak, a szénsavasság és a hozzáadott adalékanyagok mértékében különböznek csak egymástól. Ez alól csak a barna és a külfödi sörök jelentenek kivételt.
 
Talán sokan azt sem tudják, hogy nem csak világos és barnasör létezik, a baksör nem feltétlenül barna és hogy több, mint 50 fajta nemeskomlót termesztenek. Vagy hogy vannak fenék- és felsőerjesztésű sörök, melyek további több mint 40 alkategóriára bonthatóak. Vagy azt, hogy mi az extrakt. Vagy hogy a sörben is vannak tanninok. És még lehetne sorolni azt a rengeteg dolgot, ami a sört a borhoz hasonlóan igen változatossá teszi. Dupla india pale ale, 65 IBU, OG: 1,062. Az átlag sörfogyasztó az előbbi adatok nem sokat mondanak, azonban egy sörkedvelő azonnal tudja, hogy ez egy változatosan komlózott, keserű, testes, erős világos felsőerjesztésű sör, amit valószínűleg hidegen is komlóztak, amitől sokkal jobban kijön a komló aromája.
 
Aki megunta az ipari core lagereket, elkezd szaküzletekben vásárolni, megtalálja az általa legkedveltebb irányzatot. A következő lépcső pedig a személyes ízlésnek teljesen megfelelő sör készítése. A házi pálinkafőzés is hasonló okokból éledt újra és vált a minőségi és mérsékletes alkoholfogyasztás etalonjává.


A saját fogyasztásra szánt sör főzése és gyümölcsborok erjesztése az alábbi országokban adómentesen végezhető:

Ausztria, Németország, Svájc, Lengyelország, Svédország, Finnország, Írország, UK, USA, Ausztrália és Új-Zéland, stb. A lista bizonyára hosszabb, de pár perc leforgás alatt ennyit sikerült fellelni. (Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Homebrewing#Legality)

Nem valószínű, hogy a költségvetést komolyan megterhelné, ha adómentes lenne a saját fogyasztásra készített sör. Azonban, ha az költségvetés az elmaradó adó miatt aggódna, már az is óriási előrelépésnek számítana, ha nem kellene befizetni a jövedéki biztosítékot, valamint nem kellenének adóraktári és egyéb engedélyek. Németországban személyenként évi 200 liter saját fogyaztásra főzött sör adómentes, a fölött pedig minimális jövedéki adó befizetése szükséges.

A jelenlegi törvény mellett lehetetlen otthon törvénytisztelő módon sört készíteni, ami a jelenlegi rossz törvényből fakad, de nem feltétlenül feltételezhető szándékosság.

Az összes jelenlegi és jövőbeli házi sörfőző kéri az illetékeseket, hogy a pálinkafőzés liberalizációjakor gondolják végig a saját fogyasztásra szánt sör és gyümölcsbor készítésének enyhítését is!

A cikk megírása után jelent meg az index.hu-n egy írás, mely a "pálinkatörvény" kapcsán rávilágitott a házi sörfőzés nehézségeire. Ebben a cikkben megemlítik azt is, hogy "a házi sörfőzés Európában nemcsak engedélyezve van, de az Európa Tanács irányelve alapján kifejezetten támogatott tevékenység".

Facebook rajongói oldal:

 

 

8 komment

Címkék: sör törvény komló sörfőzés pálinkafőzés maláta gyümölcsbor

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr92103800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2010.06.23. 14:56:53

Hajrá!

A sör folyékony kenyér, ősi táplálék, a szinte méreggel egyenértékű tömény égetett szeszekkel szemben. A sör amúgy is súlyosan diszkriminálva van a jövedéki adóztatásban.

kázoli 2010.06.23. 16:46:10

Én még emlékszem arra, amikor a 1990-es években sok kisebb sörfőzdét alapítottak. Aztán a nemzetközi sörgyárak Magyarországra érkezésével egyre rosszabb feltételek közé kerültek, és néhány kivétellel megszűntek. Akkoriban a megszűnt sörfözők közül sokan panaszkodtak arra, hogy a bevezetett szabályozás egyértelműen a versenyhelyzet megszűntetését célozta, és a nagy/globális sörgyárak versenyelőnyét kedvezményzte. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy teljes sikerrel.
Az meg külön nevetségesen szomorú, hogy a házi, saját célú, hobby sörfőzést tiltják. Talán a házi sörfözők közül néhány felfejlődne, és csökkenne a nagyok piaca...

Claritas 2010.06.23. 16:49:57

azt,hogy mennyire nem hagyomány nálunk a házi sörfőzés,mi sem bizonyítja jobban,minthogy felénk ( Tatabánya, munkásosztály ) a háborút megelőzően bizony hagyomány volt, csak éppen a "szakemberek" emlékezete szelektív... a dédanyám főzte apukám szerint a legjobb barna sört,apu azóta is azt az ízt keresi,nyilván nem véletlenül. nyilván az itthon dömpingben kapható,darával gyártott lóh..gyok között nem fogja megtalálni, a minőségi import ára eszméletlen,a magyar főzdéket pedig sorra zárják be
ugyanez a helyzet a gyümölcsborokkal, sokan csinálják,max nem kereskedelmi forgalom részére,de attól még finom...
szóval hajrá

TonyCaviar 2010.06.23. 18:02:49

Nagyon igaz! Régen az asszonyok főzték otthon a sört a komolyabb magyar háztartásokban, csak nem beszéltek róla sokat.
Amúgy az ősmagyarok által fogyasztott bóza legjobb tudomásom szerint nem tartalmazott komlót. A komló viszonylag kései fejlemény, legalábbis az egyeduralkodása, mint fűszer. Persze nyilván beledobtak egy mezei virágcsokrot, amiben adott esetben lehetett vadkomló is, de a nemeskomló azért legalább olyan letelepedést és figyelmet követel, mint a szőlő.
A linkelt cikk nem írja, hogy ki írt levelet OV-nek. Te tudod? Lesz ebből valami, vagy csak dumálunk, mert megtehetjük? Hogy lehetne eljutni odáig, hogy meghallgassanak?

_netuddki 2010.06.23. 18:18:32

Van egy ötletem: főzzetek magatoknak sört, aztán jól tartsátok meg a jövedéki adót is. A kutya nem foglalkozik vele, hogy otthon kinek mi rotyog a tűzhelyén. Honnan is tudná?

zarándok jános 2010.06.24. 00:00:23

@kázoli: igen, annak idején sorra nyíltak a liszensz sörfőzdék, aztán sok becsődölt a jövedéki adó és egyéb terhek miatt, de inkább az volt a baj, hogy nem értettek hozzá az emberek. kapták a receptet, meg mindent. nem nagyon kísérleteztek, talán igény sem volt rá.

@Claritas: több helyről hallottam én is, hogy a múlt század elején a házi főzés normálisnak számított. az én dédnagymamám hecsedlibort csinált rendszeresen. faterom szerint bűn rossz volt, de az mindegy. :)

@TonyCaviar: egy jó ideje keresem azt az írást, ahol olvastam a komlós dolgot, de nem találom sehol. persze nem mintha bizonyító erejű lenne. abban azt írták, hogy bőrtömlőkben forró köveket, vízet, árpát raktak és készítettek sört. a bóza és a kunser türk eredetű, ha jól tudom. a kám is komlózott árpasör. persze aztán ki tudja az igazságot. nemeskomló nem volt benne, de valszeg a régi germán sörökben is vadkomló volt. nincs is baj a vadkomlóval, csak kevésbé kiszámítható.

nem tudom, ki írt ov-nak, ezt a levelet elküldjük v. németh zsolt szakállamtitkárnak, aki a pálinkaügyért is felelős. reméljük, válaszol és akkor publikáljuk. :)

@_netuddki: egy vpop-s ismerősömet kérdeztem, honnan tudják, hogy valaki pálinkát v. sört készít? figyelik a netet? azt mondta: mindenkinek van egy jó szomszédja.

zarándok jános 2010.07.20. 00:40:12

@zarándok jános:

V. Németh Zsolt nem válaszolt sajnos.

Ha szeretne valaki levelet írni neki: zsolt.vnemeth@parlament.hu

zarándok jános 2010.09.17. 15:08:58

Közben meglett a hivatkozott ET irányelv is:

‎"... mivel a sör, bor és egyéb erjesztett italok esetében célszerű engedélyezni a tagállamok számára, hogy mentesítsék az adó alól a nem kereskedelmi céllal gyártott, házilag előállított termékeket;"

eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG%3A1992L0083%3A20040501%3AHU%3AHTML
süti beállítások módosítása