HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sörfőzés (11) sorfőzés (1) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!

2011.01.11. 10:00 zarándok jános

Készítsünk sört!


A dolog nagyon egyszerű lesz, nem kell hozzá semmilyen előképzettség és tudás.

A sűrítményből történő készítés négy fő részre osztható:

  • fertőtlenítés
  • sörlé elkészítése
  • főerjedés
  • palackozás-utóerjedés. 

I. Fertőtlenítés

Nagyon fontos lépés, nagyon aprólékosan, lelkiismeretesen végezzük ezt a feladatot (is).

Alaposan mossunk el minden eszközt, amit használni fogunk a készítés során és érintkezik majd a sörrel. Alaposan öblítsük le a mosószert, majd a fertőtlenítőszerrel alaposan mossuk át újból az eszközöket. Ezzel a munkafolyamattal előzhető meg a középkorból ismert sörrontó boszorkányok tevékenysége.


II. A sörlé elkészítése

A sűrítményhez vagy a készlethez biztosan kapunk egy leírást, hogy mit és hogyan csináljunk. Azért mi is leírjuk.

Ez a recept 6 US gallon, ~23 liter sör elkészítéséhez van igazítva. Ha lehet ajánlani, kevesebb mennyiséget készítsünk, úgy sokkal ízesebb lesz a sör. 18-20 litert készítsünk csak inkább a recept szerinti alapanyagból. 


1. Állítsuk a konzervet egy kis lábas vízbe és melegítsük fel.

2. Bontsuk fel a konzervet és öntsük az erjesztőtartályba.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Adjunk hozzá 1kg spray malátát vagy cukrot. A két összetevőt keverhetjük is, a lényeg, hogy 1 kg legyen akár külön-külön, akár keverve. Ez 23 literre vonatkozik. Ha sűrűbbre csináljuk a sört, ugyanennyi erjesztőanyag erősebb sört eredményez. A cikk végén található alkoholkalkulátorok segítségével beállíthatjuk a kívánt alkoholszázalékot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Ha használunk komlót, az előző műveletek közben forraljuk adott ideig kevés (2-3 dl) vízben. Az aromakomlót 15, a keserűkomlót 30-45 percig. Csinálhatjuk úgy is, hogy 30 perc keserűkomló forralás után az aromakomlót is hozzáadjuk és a kettőt (keserű- és aromakomló, ami akár 3-5 fajta is lehet) még 15 percig együtt forraljuk. Adjuk a malátasziruphoz.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Keverjük el 3 liter forró vízzel az egészet úgy, hogy a spray maláta és/vagy a cukor csomómentesen feloldódjon.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Eközben szaporítsuk fel az élesztőt.
 
Ha szárazélesztővel dolgozunk, rehidratálni kell: keverjük el az élesztőt kevés langyos (30, max. 40 C fokos!) , enyhén cukros vagy inkább spray malátás forralt majd visszahűtött vízzel, majd hagyjuk felfutni. Néha keverjük meg alaposan.
 
Folyékony élesztő esetében startert kell készítenünk a sörkészítést megelőzően. Ez egy bonyolultabb eljárás, amit most nem is részletezünk, kezdésnek legegyszerűbb a porélesztő, amit amúgy is adnak a malátasziruphoz.
 
7. Engedjük fel annyi hideg (az erjesztés hőfokának megfelelő) vízzel az egészet, hogy kívánt mennyisűg legyen (esetünkben 18-23 literig).

8. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, majd alaposan, gyors mozdulatokkal keverjük fel a kész sörlevet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
III. Főerjedés

1. Szorosan zárjuk le a tartályt úgy, hogy az ne szeleljen sehol, levegő ne juthasson be.

2. Ha van csap a tartályon, mérjük meg a sörlé sűrűségét, fokoljuk meg. Ha nincsen, akkor lezárás előtt vegyünk mintát a léből, de nagyon figyeljünk arra, hogy csakis fertőtlenített eszközzel csináljuk! Az eredményt jegyezzük fel valahova.
 
Hogyan is mérhetjük meg a sörlé sűrűségét? Ha fajsúlymérőnk van, akkor töltsünk meg - a hitelesítésnek megfelelő hőmérsékletű- sörlével a mérőhengert és tegyük bele a mérőt. Pörgessük meg kicsit és - lehetőleg alulról nézve - olvassuk le a skálát.
Ha refraktométert használunk, cseppentsünk elegendő mennyiségű mintát az eszközre, majd fél perc után - amennyiben hőmérsékletkorrekciós eszközt használunk - olvassuk le az eredményt.
Jegyezzük fel, ez lesz a kezdeti fajsúly, angolul OG (Original Gravity).

3. Rögzítsük a kotyogót és ha van rá mód, a hőmérőt is. A kotyogóba rakjunk vizet.

4. A sört rakjuk olyan helyre, ahol legalább 18 C fok van, de legfeljebb 25. Az ideális hőfok a kettő között van.
 
Az előzőek csak akkor igazak, ha felsőerjesztésű élesztőt használunk és ott is változhatnak egy picit a tartományok élesztőtörzstől függően. Házi körülmények között - legalábbis a kezdetekkor - ilyen élesztőtípust fogunk használni, de erről később még részletesebben is szót ejtünk.

5. 24 órán belül az élesztő elkezd dolgozni, amit abból veszünk észre, hogy a kotyogó percenként akár többet is buggyan. Ügyeljünk arra, hogy a kotyogóban mindig legyen víz! Ez akár lehet fertőtlenítős víz is.

6. 5-7 nap után a bugyogás csillapodik, amikor már csak pár percenként buggyan a sör, mérjük meg ismét a sűrűségét. Ezt csak csapos tartállyal tudjuk megtenni, mivel ha a sör még nem érte el a megfelelő erjedtséget, tovább kell folytatni az erjedést. Ha felnyitjuk a tartály tetejét és levegő jut be, könnyen elronthatjuk a sört. Biztosan létezik valamilyen megoldás ennek kiküszöbölésére, de ha nem muszáj, ne próbálkozzunk.
 
Ha a sörlé megfelelő mértékben leerjedt - erre vonatkozóan a készítmény leírásában olvashatunk -, megkezdődhet a palackozás. Általában 1,010 fajsúlypont alá kell erjeszteni, azonban spray maláta esetében ez magasabban értéknél is megállhat. Ez a végső falysúly, vagyis az FG (Final Gravity). Ha a sör a kezdeti fajsúly legalább 1/3-ig leerjedt (pl.: OG: 1,042 és FG: 1,014), minden rendben van. Ha két egymást követő napon a mérés megegyezik, vége a főerjedésnek. Figyeljünk arra, hogy fokolásokat azonos hőmérsékleten végezzük - a fokolón feltüntetett kalibrálási hőmérsékleten - vagy alkalmazzunk valamilyen korrekciós számítást. 


IV. Palackozás, utóerjedés

Véleményünk szerint a sűrítményből készített sör előállításánál ez a legmunkásabb feladat.

1. Az üvegeket mossuk el, ha kell üvegmosó kefével távolítsuk el a nagyobb szennyeződéseket, majd alaposan öblítsük ki azokat.

2. Fertőtlenítsük el az üvegeket és minden egyéb szerszámot, koronazárat a fertőtlenítőfolyadékkal.
 
3. Minden üvegbe rakjunk az adagolási útmutatónak - vagy a kívánt szénsavasságnak - megfelelő mennyiségű erjesztőcukorkát. Itt figyeljünk arra, hogyha spray malátát használtunk és nagyobb sűrűségnél állt meg az erjedés, akkor kevesebb erjesztőcukrot adagoljunk, különben könnyen szétrobbanhatnak a palackok ill. felnyitás után festhetjük újra a konyhát (különösen fekete sörök esetében). Ezért is nagyon fontos teljesen leerjeszteni a sört. Az erjedés egy bizonyos idő után lelassulhat, mert az élesztő a különböző cukrokat meghatározott sorrendben bontja le. Előbb az egyszerű cukrokat, aztán az öszetetteket.
Ha nincsen erjesztőcukrunk, használjunk - ízesítetlen - szőlőcukrot, de használhatunk répacukrot (kristálycukrot) is. A szőlőcukrot a répacukorral ellentétben az élesztő azonnal képes lebontani. Kalkulátor lent.

4. Ha van csap a tartályon, illesszük a csapra a palackozósegédet. A segédet rakjuk az üvegbe és óvatosan, lassan töltsük fel sörrel, úgy, hogy 3-4 cm-nyi szabad hely maradjon az üveg nyakánál. Ha nincsen csap, akkor fejtőcsövet használjunk!
 
Arra mindkét módszer alkalmazása esetén figyeljünk, hogy a tartály aljáról ne szívjuk fel a leülepedett élesztőt!

5. A koronázókészülék segítségével erősen rögzítsük a koronazárakat, ha nem csatosüveget használunk.

6. Érleljük (kondicionáljuk) a fickó- vagy zöldsört 18 C fok környékén (felsőerjesztésű sör esetén) 3-4 hétig, figyeljünk arra, hogy állva tároljuk a sört, az élesztő így ülepszik le alulra.


V. Fogyasztás
 
A sört hűtsük le, de ügyeljünk arra, hogy a sör továbbra is állítva maradjon! Az aljára ülepedett élesztő miatt óvatosan töltsük pohárba, az ultolsó pár centilitert hagyjuk az üvegben. A sörélesztő egyébként egészséges, nyugodtam megihatjuk, de erős, jellegzetes íze elnyomhatja a többi ízt és aromát.

Házilag a sör szűrését nehéz megoldani és nem is biztos, hogy megéri. Szép, átlátszó, tiszta sörökre ne számítsunk vagy csak nagyon hosszú kondicionálás után! :)


A következő részben megnézzük, pontosan mit is csináltunk.
 
 
LINKEK:
 
 
 
Recept kalkulátorok:
 
 
 
 
Linkgyűjtemény:
 
 
 
Keresztplatformos sörfőzést segítő program, QBrew:
 
 
 

3 komment

Címkék: sorozat sör sörfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr572383196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olasz66 2011.02.24. 23:54:23

A sör főzés előtti alkoholfok kiszámításához ,egy kis segédlet:

data.hu/get/3454866/SorAlkoholFokKiszamitas.xls

Takacsi 2014.06.12. 11:51:45

Üdv!

most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok.

Viszont:

"4. A sört rakjuk olyan helyre, ahol legalább 18 C fok van, de legfeljebb 25. Az ideális hőfok a kettő között van."

A belvárosban élek, szóval mivel a lakás meleg a pince marad: megmértem: 16.5c van lent. (gondolom, hogy ez állandó lehet)

Jó lesz még ez vagy megszívtam?
Köszönöm!
süti beállítások módosítása