Nem szívesen lövi el az ember a legjobb patronjait, de igyekszem a helyből a legtöbbet kihozni. Sok-sok egység felmérése után őszintén mondhatom, hogy a Pesti sörcsarnok Budapest legjobb sörözője, egyszerűen nem tudok olyan szempontot mondani, ahol nálam ne lenne az élen.
Legelőször a Podravka névre hallgatott a söröző (akkor még gondolom, étterem), ebből lett később Gilde söröző, mostanra pedig Pesti sörcsarnok - a köznyelv a mai napig leginkább Gildeként emlegeti.
A Gilde a Kálvin és a Fővám terek között helyezkedik el a Kiskörút V. kerületi oldalán, vagyis a néhai városfal helyén, a metrómegállótól kb. kétpercnyi sétára.
A Sörcsarnok csodálatos példája annak, hogy hogyan kell úgy átvenni, felújítani egy egységet, hogy az eredeti hangulatot a lehető legjobban megőrizzük.
Már rögtön a bejárati ajtónál megcsodálhatjuk a Maros söröző és étteremből ismerős katedrálüveget, benne az Észak-Budai ÁFÉSZ címert, tetején az ötágú csillaggal, előtte a Gilde Pilsener-fémplakettet.
Betérve jobbra-szemben van a pult bárszékekkel, amúgy mindenhol boxok, zöld-fehér kockás abroszokkal borított asztalok pereccel, a falon gildés kislámpák és rengeteg régi (sör)reklámtárgy - a hangulat tehát tökéletes, ahogy egy igazi sörözőnél lennie kell.
Igyunk! Itt annyira jó a csapolt sör, hogy az üvegeseket soha nem is próbáltam. Kedvencem a korsó/pohár Radeberger, de van barnasör (Staropramen vagy újabban Krusovice 500-ért), világos Staropramen és Borsodi is. A korsó Borsodi 380 Ft, a 4 decis Radeberger pedig 550 - két éve is már ennyi volt. Látszik, hogy tudatosan a legjobb, de kevésbé reklámozott sörfajtákat válogatták össze az inbeves-radebergeres vonalról, ha már Gildét sajnos nem forgalmaznak Magyarországon. Bármit kérünk a sörcsapról, az hideg és friss lesz - bár a Radeberger néha csak simán jó, máskor meg nagyon jó, talán attól függ, mennyi fogyott belőle éppen.
Ha esetleg megéheznénk, akkor az asztalokra pakolt pereceket dézsmálhatjuk meg (természetesen nem ingyen, darabja 200 Ft), vagy ha esetleg arra gondolnánk, hogy előttünk már valaki lehámozgatta magának a sót róluk, akkor inkább kérjünk valamit az étlapról.
Az olcsóbb tésztafélék (túrós csusza 700, sztrapacska 1000) mellett szép nagy a választék, a főételek ára 2000 forint körül van.
Néhány benyomás a konyháról: nagyon jó a sztrapacska, igazi juhtúróval, a csevapcsicsa hagymás törökrizzsel mindent visz, a túróscsusza finom és laktató, a pontylevest pedig kis spirituszégővel, kisbográcsban kapjuk. A leves a kedves fogyasztó elmondása szerint lehetett volna fűszeresebb, de minden más hibátlan.
A kiszolgálást felszolgálók intézik, a söröző hangulatához méltóan gyorsan, udvariasan, de katonásan célratörően, csak semmi felesleges negédesség.
A piszoároknál volt egyedül furcsa az udvarra nyíló, tárva nyitott ablak, meg a szuperhigénikus, tekerhető törülköző üres folyékonyszappan-tartóval.
A Pesti sörcsarnokot annak ajánlom, aki nagyon szereti a jó csapolt sört, és hajlandó a 400-500-as, szerintem ebben a kategóriában kifejezetten méltányos árat ezért a minőségért megfizetni.
Az étlapot nem erőltetik, de szintén ajánlom mindenkinek, hogy legalább az olcsóbb ételekből próbáljon ki valamit.
Összességében: a pesti oldalon a kedvencem, még sok ilyen hely kellene.