HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sörfőzés (11) sorfőzés (1) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Dióhéj eszpresszó

2009.08.28. 11:44 Italboltos Sanyi

Illetve inkább kisbetűvel, dióhéjnak kellett volna írnom, ahogy az a presszó cégérén is tökéletesen látszik - a Bambi mellett a környék egyik klasszikus eszpresszója.

Visszatérünk imádott Margit körútunkhoz, ami még mindig inkább Mártírok útjának néz ki, és mi így is szeretjük, maradjon meg ilyennek.

A Margit híd budai hídfőjétől a Moszkva tér irányába indulva jobboldalt rögtön a szerencsétlenül felújított, eredeti hangulatát már csak nyomokban őrző Mokka, az elmúlt hónapokban szintén külsőleg átalakított Rózsadomb eszpresszó mellett sétálunk komótosan. A dióhéj cégére a baloldalon fog ránkmosolyogni, és igen, ezek az eredeti betűk, amelyek a ház teljes külső renoválása után is csodálatosan felújított, de a megszokott formában kerültek vissza a homlokzatra!

A Dióhéj belülről már sajnos nem adja vissza ennyire az 1990 előtti évtizedek hangulatát. Egyhangúan fehérre meszelt falak, jellegtelen bárpult és kevés ülőhely, pedig valaha biztos szép, rikító piros műbőr üléseken ülték körül a műmárvány asztalokat.

A látogatók összetétele elképesztő. A fejlett, tőkés országokból érkező, betérő turisták, a helyi, papucsban és otthonkában/köntösben levánszorgó alkesz házmester-házaspár, a félcsöves fröccsöző néni, az aktatáskás közalkalmazott, a focihuligán, az egyetemista, gimnazista itt mind fellelhető, ezen a kb. 20 négyzetméteren.

Hogy mennyire családias a légkör, és hogy a személyzet arcmemóriája mennyire fejlett, annak ékes bizonyítéka, hogy nagyon ritkán agresszív fradista barátomat egy pár évvel ezelőtti kisebb tettlegesség miatt még ma is megismerik és nem hajlandóak kiszolgálni.

-Na én emlékszem rád, te verted itt arcon pár éve a Laci bácsit! Sajnos nem szolgálhatlak ki.

-Dehogyis, rosszul tetszik emlékezni, az nem én voltam!

-Ne ámítsál, tudom jól, hogy te voltál, nincs pia!

Amikor először beültünk, két kör után kiittuk a teljes Pilsner-készletet, gondolom, nem jellemző, hogy a törzsközönség ilyesmit inna - jobban szokott fogyni az Ászok meg a Dreher. Ami volt, az viszont jó hideg volt szerencsére. Ja igen, ez is SAB-Miller érdekeltség, nem túl meglepő módon.

A csapolt Ászok és Dreher sem rossz, de nem szoktam erőltetni, főleg ha belegondolok, hogy a jelenlevők ajkai is érinthették a poharakat valaha.

A pultoscsóka amúgy rendes, figyelmeztet, ha valamelyik üveges sör éppen nem hideg, és nem tartja a markát a 100 Ft fölötti jattért sem.

A dióhéj eszpresszó a II. kerület egyik "leglegendásabb" ivója, egyike a régi klasszikus helyeknek - szigorúan ajánlott újtba ejteni, ha a környéken túrázunk. Az egység zenegéppel is rendelkezik, de ez állandó konfliktusok forrása lehet. A presszóban a hölgyek relatív alacsony száma a minőségi elvárásokat háttérbe szorítja: kevés foguk ellenére is felkérik őket, sokszor összegabalyodott alkalmi párok lassúznak a pult előtt. Nagyon romantikus.

Egész estés, baráti sörözésünket ellenben általában nem szeretjük ide tervezni, inkább csak állomásként szoktuk beütemezni egy-egy hosszabb, belső-budai útvonalba.

Térkép, mint mindig :)

2 komment · 1 trackback

Címkék: kocsma buda eszpresszó ii kerület dióhéj eszpresszó

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr781343162

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Dióhéj eszpresszó 2011.08.30. 12:47:03

Helyszín: 1027 Bp., Margit krt. 40. Látogatás: 2011. július 21. 18:15-18:45 > A Dióhéj legnagyobb erénye a homlokzati neonfelirat, míg legnagyobb előnye, hogy sose zár b...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nakladany Hermelin 2009.08.28. 13:50:04

Ez az a hely ami nyitva van hajnal 5 után is, amikor kijösz a Jamből (Mamut1) vagy a Miniből. De lehet, hogy csak szimplán kiugrottál egy kiflire a Moszkvára a sarki éjjenapaliba és hazafelé szimpatikusan dűlöngélő arcokkal találkozol, akikkel szóba állsz és a megkezdett akkor igenis nagyon fontos párbeszédet ide beülve folytatjátok.

Furcsa auráját a helynek egyébként egy láthatatlan háromosztatú felállás adja: a Törzsvendég, a Pultos, és az Idegen.

A hely utazóközönsége nyolcvan százalékban törzsvendégekből áll. Itt már tényleg elég - bár nem értek a focihoz - egy egy tekintet, félszó, és a keresztnév keresztneve. Testi épséged és lelki gazdagságod érdekében, jobb, ha minél előbb szóba elegyedsz a törzskör bármelyik tagjával, másképp hamarosan számkivetetként érzed magad.

Ez a törzsvendégi kör a nap egy adott, de feltehetően korai időpontjában sajátos kutya-macska barátságot köt a Pultossal. E kapcsolat alapja néhány rövid párbeszédekben összefoglalható:

- Lacibácsi, már már nincs több sör...
- Nanebasszálmár, kérek még egy pohárral!

- Fel tudod váltani a százasomat?
- Nem.

- Miért kellett kihúzni a dzsúboxot?
- Már nem lehet.

Mindezek ellenére a Törzsvendég kezében mindig ott lesz a sör, csak néha kell elhagynia a területet - cigarettáért. Merthogy azt nem lehet a helyen kapni.

A vibráló feszültséget aztán feloldani vagy eszkalálni tudja az Idegen betoppanása, akinek a Törzsvendégek persze jó előre gondosan üresen hagynak egy asztalt, hogy az a körútról benézve megkönnyebbülten sóhajtson fel az üres hely láttán:

- Na, ide még be tudok ülni egy gyors kissörre!

Ez nettó tévedés. A megtervezett környezet ugyanis egy gondosan felépített csapda. Az Idegen gyanútlanul kortyolgatja sörét és a hely aurája érezhetően vibrál. Látszólag minden megy a maga útján, de valójában a Törzsvendégek gondosan szemügyre veszik a lépre csalt személyt. Aki ha az elő öt percben nem elegyedik szóba bármelyik Törzsvendéggel, akkor ezek kíméletlenül úgy fonják beszélgetésük fonalát, hogy az Idegen magára ismer. És lecsapnak rá.

Innentől kezdve pusztán logisztikai kérdések merülnek fel: összetoljátok a kockaalakú presszóasztalokat, és csikorogva arrébb húzzátok a csak a funkcióra berendezkedő, szabályos fém és fekete műbőr székeket, vagy a Törzsvendég átül.

Lényegtelen miről kezdtek el beszélgetni, ugyanis minden bizonnyal ki fog derülni, hogy beszélgetőpartnered:

- valaha nagyon ott volt a szeren
- egy fatális véletlennek köszönhetően már nincs ott
- épp meg akarja kedvenc számát hallgatni, amire a te huszasodra van szüksége

Itt kell megemlíteni a hely egyik legendás Törzsvendégét egy kevésfogú, ágas-bogas rőzséjű, vörösfejű nőt, aki a hely Mata harijaként viselkedik. A hírek szerint a Magyar Nemzet volt újságírója. Temesi Ferenccel is többször ivott már, de igazából ez lényegtelen, mert ő mindenkit ismer. Nagyjából hajnal kettő után már minden jelenlévő Törzsvendég az ő kegyeit keresi. A nő ügyesen mozgatja a szálakat és tartja sakkban egymással szemben a férfiakat. Az előbb még csendesen búg az egyik kocka asztal mellett egy erdélyi menekülttel, a következő pillanatban peckesen csücsörít a pultnál egy nyugdíjassal. De mindez csak szerepjáték. Mert ő most vadászik. Lesben áll az Idegenre, aki e helyre számára a pótolhatatlan friss hús illatát hozza be neki. Néhány perc alatt lealázva az Idegen beszélgetőpartnerét vélt ellenállhatatlan műveltéségével - nagyjából a 101 híres regény kivonata - megpróbálja kulturálisan lehengerelni a szerencsétlen betoppanót. Ez kábé abból áll, hogy elhangzik Ibsen, Puskin neve és néhány verssor. Figyeld az ívet: felemel kitüntető jelenlétével, majd megcsócsál kulturális metszőfogaival - én kérek elnézést a képzavarért - végül pedig kiköp és otthagy, mint egy darab rongyot. Egy esélyed van: ha adsz egy százast neki, mellyel elindíthatod kedvenc számát. A helyzetet - egy sima tarhálás - az Idegen sokszor félreértelmezi és csak azt látja, hogy itt az alkalom boldoggá tenni a Törzsvendégek előtt/helyett az általuk hiábavalóan imádott asszonyt. A Pultos rendszerint az Idegen oldalára áll, heves bíztatásba kezd és még a nagyobb címletű pénzt is készségesen felváltja. Az Idegen már-már ott áll a dzsúbox előtt, szemével keresi a Bikini megrendítő darabját "ameztelenválladhozérjenavállamot" amikor kipattan a Törzsvendégek közül egy lecsúszott rocker és egy laza mozdulattal elhelyezi huszasát a szűk lyukban, hogy aztán kélyesen az idegen arcába mosolyogjon:

- Bocs, a kedvenc számom - és hüvelyujjával elindítja a Deep Purple "Child in time" hivatalosan 12 perc 26 másodperces opuszát, amely ezen a helyen a tokiói koncert változatában ismert és a szám hossza azzal a laza dobszólóval felkúszik 18 percesre.

GGG77 2011.07.18. 14:29:34

Aki ismeri a tulajdonost többé nem ül be. Csak akkor, ha maga is olyan "remek" ember...
süti beállítások módosítása