HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sörfőzés (11) sorfőzés (1) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Főzzünk sört otthon!

2010.11.01. 23:14 zarándok jános

Ezzel az írással egy cikksorozatot indítunk útjára, mely a házi sörfőzésről fog szólni. Reméljük, a sorozattal sokak érdeklődését felkeltjük az otthoni sörfőzéssel és a sörkultúrával kapcsolatban. 

Véleményünk, hogy a hazai sörkultúra felívelésének fontos mozzanata a sör házi készítésének elterjedése, ahogyan ezt külföldi - főként angolszász - példák is igazolják. A minőség iránti igénynek jelentős piacformáló ereje van, és bizony a hazai nagyipari sörgyártásra ráférne egy teljes megújulás.
 
Aki nem elégedett a malátát kukoricával helyettesítő túlszénsavazott egyenlágerekkel, az kénytelen importsöröket fogyasztani (vagy hazai kézműves söröket beszerezni, ha van rá lehetősége). Vagy magának megfőzni pontosan azt a sört, amit szeret.
 
A házi sörfőzés megadja azt a szabadságot, amit a hagyományos gasztrokultúra kínál: olyanra főzöm, ahogyan nekem ízlik. Másnak kicsit édes vagy keserű lesz vagy nem eléggé szénsavas, a saját ízlésemnek azonban pontosan megfelel majd. Persze ehhez - ahogyan ételkészítéshez is - sok gyakorlat és tudás, valamint tapasztalat szükséges. És persze kitartás és érdeklődés.
 
Otthon jobb minőségű sört lehet főzni olcsóbban, ez is egy érv. Azonban azt tudni kell, hogy a sörfőzés folyamata idő- és munkaigényes. Ha nem hobbiként tekint valaki a tevékenységre, akkor a főzésre fordított időt és munkaenergiát is figyelembe véve már nem lesz kifizetődő.
 
Persze a házi főzésnek is fokozatai vannak. A kezdőknek készült készletekkel, előre előkészített alapanyagokkal egyszerűvé és gyorssá válik a folyamat amellett, hogy megmarad a viszonylagos testreszabhatóság. A következő fokozat, amikor a sűrítményes előállításnál - amit főzésnek talán nem lehet nevezni - speciális malátákat főzünk a konzervhez ízesítésként. A legnagyobb szabadságot a csak malátából készített sör főzésekor érhetjük el. Ennél a szintnél nem árt némi háttérismeret és tapasztalat, az eszközkészlet is nagyobb, a munkafolyamat is hosszadalmasabb és bonyolultabb. Azonban így készíthető a legjobb minőségű sör (persze a hibázási lehetőség is nagyobb). De nem kell megijedni, hiszen dédnagyanyáink is megfőzték hétvégenként a húsleveses fazékban a barnasört dédnagyapáinknak. Még ennél a szintnél is van tovább, amikor az alapanyagokat is magának állítja elő az ember: nemeskomlót termeszt, saját árpát malátázik, élesztőtörzseket bankol. Aztán palack helyett hordóban érlel, házi sörcsapot barkácsol, stb. Mindig van tovább. :)
 
Sört főzni nem nehéz, az igazán jó sörhöz azonban türelem kell. Ne vegye senkinek a kedvét, ha nem sikerül valami. Legrosszabb esetben sörecet kerül a salátára, ami ugyancsak nem rossz dolog! :)
 
Reméljük, már felcsigázva várja mindenki a sorozatot!
 
Italboltos Sanyi és Zarándok János

22 komment

Címkék: sör otthon házi sörfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr682376069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komponista 2010.11.02. 12:45:34

Régen főzök otthon saját sört, a legnehezebb a megfelelő víz beszerzése. Ha az ember abból a csapvízből akar sört főzni, amit a Dreher is használ, a végeredmény ugyanolyan lesz. Ezért azt javaslom, csak azok próbálkozzanak a dologgal, akiknek a közelében jó minőségű forrásvízhez lehet jutni. Amúgy érdeklődve várom a folytatást, magam is megosztom majd tapasztalataimat azokkal, akik kíváncsiak rá.

In Motion 2010.11.02. 13:00:42

Én a (jó) portert/stoutot hiányolom itthon.
Amúgy a kukoricával kapcsolatosan csak annyit fűznék hozzá, hogy régebben a Soproni 1895-be nem volt kukoricadara, de már abba is azt rakják.
Nem értem miért nem lehet nálunk is tövénybe foglalni mint a németeknél, hogy a sör az csak viz komló(kivonat) és maláta.
Örömmel látom viszont, hogy a házi sörök lassan kezdenek előtűnni.

Abrash1965 2010.11.02. 13:05:41

Ha nem mondjátok el részleteiben ezt a kukoricadolgot, hogy a nemszakemberek is értsék, bontok egy üveg vöröset! :D

numerakirály 2010.11.02. 13:12:46

Én meg már azt hittem, velem van a baj, hogy egy ideje nem vagyok hajlandó hazai készítésű sört inni. A haverok is leszóltak emiatt. Na majd, ha a házi sörömet isszák. Várom a posztokat, Hajrá!!

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.11.02. 13:23:14

@Abrash1965: jogos! Az árpamalátában található keményítőből fejlődnek később az erjeszthető cukrok (kb.).

A drága malátát azonban úgy max. 20-25%-os arányban szintén keményítőtartalmú, de olcsóbb kukoricával is kiválthatjuk - ezzel a lehetőséggel élnek is a gyárak, ahol tudnak.

A kukorica - bár tényleg szépen megszínezi a sört - tolakodó mellékízzel és illattal is rendelkezik.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2010.11.02. 13:24:52

fel vagyok csigázva. már bontom is a konyhát!

p0wer 2010.11.02. 13:28:13

Na, várom az írásokat :) Ez érdekel engem is.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.02. 13:30:05

@csavarhuzo77: "már bontom is a konyhát"

Finánctól féltél, hogy befalaztad a készséget?

Zb74 2010.11.02. 13:36:02

@Komponista: "abból a csapvízből akar sört főzni, amit a Dreher is használ"

Te honnan veszed ezt a baromságot? Legjobb tudomásom szerint a Dreher védett forrásmajori kutakból származó vizet használ, amely zárt vezetékrendszeren keresztül jut el a kőbányai gyárba.

A többi sörgyár esetében is kizártnak tartom, hogy csapvizet használjanak sörfőzésre.

Csapvízből nem lehet sört főzni, eleve túl kemény, plusz klórozott stb., de hát ez nyilvánvaló.

dixi 2010.11.02. 14:14:11

Kedves postoló.
Ez az otthoni főzkötélés azért minimum illegális, vagy tévedek?
Ha mégse akkor ignor, ha mégis, akkor azért egy diszklémer meg ide vonatkozó alap infók nem ártanának a gyanutlan és lelkes amatőröknek miheztartás végett.

A folytatást izgalommal várom különös tekintettel a víz kérdésének tisztázását illetve a minőségi alapanyagok beszerzését. (most pedig megyek és dobok egy kis malátát a jószágoknak.)

Italboltos Sanyi · http://obudakocsma.blog.hu 2010.11.02. 14:24:22

@dixi: újabb jó kérdés: én Bécsben élő havernál szoktam intézni - majd kitérünk erre is a következő részekben.

Amúgy itthon igen, jövedékiadó-köteles.

zarándok jános 2010.11.02. 14:57:48

@In Motion:

Kezdőknek kifejezetten ajánlott ezekkel a fekete sörökkel kezdeni, mivel a pörkölt íz elég markáns. Ha nincsen, csinálj magadnak! :)

zarándok jános 2010.11.02. 15:02:47

@dixi:

A cikk első mondatában van egy link, ami egy nyílt levélre mutat, amiben kifejtjük ezeket a dolgokat. De a következő rész sem lesz még szakmai, hanem egy kis jogászkodás.

TonyCaviar 2010.11.02. 16:26:12

Megjött a válasz a minisztériumból: "Nincs kormányzati szándék az EU ajánlásnak megfelelően a házi sörfőzés engedélyezésére."
boboysa írja az index sörfőzős topikjában.
Legalább mondhatták volna, hogy gondolkodnak rajta...

Sörapu 2010.11.03. 07:56:46

@TonyCaviar:

Cáfolom. Van kormányzati szándék a liberalizációra. A kormány kereste meg az érintetteket, hogy dolgozzák ki a javaslataikat. Ez meg is történt, de most ott áll az ügy, hogy nem tudják ki az illetékes. Nem egyszerű a történet. Barátom, aki ezzel foglalkozik őrült sokat dolgozik vele és még nem lehet látni, hogy mikor változik a törvény. A lényeg, hogy folyamatban van.
Azt meg gyakorlatból mondom, hogy bárki nyugodtan főzzön otthon sört, senki nem fog pár 10 literért szólni, a meglévő feladatok ellátására sincs megfelelő apparátusuk a fináncoknak.
A kisüzem az más, arról írtam az elején.

zarándok jános 2010.11.03. 12:01:45

@Sörapu:

Ennek viszont nagyon örülünk, de nem tudom, hogyan kereste meg a kormány az érintetteket. Nem tudok róla, hogy a házi sörfőzők hivatalos (vagy nem hivatalos) szervezetbe tömörülnének.

A kisüzemi sörfőzők gondolnak egyáltalán a házi sörösökre (rajtad kívül persze) ?

Persze nem szólnak a fináncok, de jogkövető polgárokként szeretnénk törvényesen csinálni.

Erről az egészről egyébként tudnál esetleg valamivel bővebb információval szolgálni?

TonyCaviar 2010.11.03. 14:34:51

@Sörapu: Igenigen! Nagyon izgi a kérdés. Kit keresett meg az állam? A kisüzemi sörfőzdék egyesületét?
Ha van szándék hogyan magyarázod Boboysa által idézett levelet?
Az állam részéről melyik szerv, és konkrétan kicsoda foglalkozik ezzel? Ezeket jó lenne tudni, mielőtt bármit teszünk (ugyanis lassan alakul egy egyesület, aminek többek közt ez is dolga lesz) - és nem külön partizánként támadni sok oldalról, mert egyesével gyengébbek vagyunk.

KRISZ2007. 2010.11.03. 18:09:44

Házi sörfőzéshez kedvet érző jóízlésű emberek találkozóhelye az Indexen:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158096

Daniel Ortega 2010.11.03. 19:10:10

@zarándok jános: Nem hivatalos szervezetbe tömörültünk :) (legalábbis az index fórumos házisörösök) Minket senki nem keresett, Boboysa is csak most kapta meg a választ a minisztériumból pedig már elég rég megírta levelét.

Sörapu: A kisüzemi sörfőzés liberalizációjára van remény vagy a házisörre? Mert a kisüzemi az szerintem nem egészen házisör.

orkmosfis 2010.11.06. 14:36:14

Különböző sörtípusokból írom a szakdogámat, nem kicsit érdekelne ez a dolog. Korrekt kis ötlet volt ez a cikksorozat...Bár ez a legálissá tétel se lenne egy utolsó dolog legalább érvénybe léphetne az ember ízlésvilága, és talán kicsit népszerűbb is lenne a sörfogyasztás, ha mindenki saját maga alakíthatná ki a söröcskéjét. Különben is annyi pozitív élettani hatása van a sörnek és ez se egy utolsó szempont ha már sörfogyasztásról vagy sörkészítésről beszélünk.

zarándok jános 2010.11.15. 15:16:28

@TonyCaviar:

Lehet tudni valamit erről az alakulófélben lévő egyesületről?

@orkmosfis:

Milyen szakon? Amúgy a IX. rész részletezi majd a különböző sörfajtákat. :)