HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sörfőzés (11) sorfőzés (1) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

A Haxen

2009.08.03. 16:32 Horváth Oszkár

Időről időre meg kell néznem, hogy pontosan hakni, haxni, haxn, vagy haxen a helyes írásmódja a helynek. Utóbbi. A Haxen Király Étterem Restaurant a Király u. 100-ban található, így könnyű megjegyezni a címét is, mert benne van a nevében, és ugye Haxen utca nincsen, Étterem körút, és Restaurant sétány se nincs nem van. A restaurantot szándékosan hagyom a címben, annak emlékéül, hogy 13 évesen egy olaszországi síelés alkalmával az ablakunk az elegáns nevű Risssztorantééé Szállóra (Hotel Ristorante) nézett. Később gazdagodtam azzal az információval, hogy a Risztorantééé nem a szálloda neve, hanem a restaurant olaszul. Nagyon frappánsan oldja meg az olasz ezeket a dolgokat - gondoltam.

Az 1893 óta üzemelő Haxen alkoholos ital- és savanyú káposzta elárusító hely első 100 évéről nem tudok beszámolni. 2000 óta azonban kénytelen voltam többször felkeresni, mert annyira jó. A bajor tematikájú éttermek (lást Kaltenberg, vagy Paulaner) sajátja a különböző kolbászokkal, zsemlegombócokkal tarkított étel, és a nem túl mainstream saját sör. Ez esetben, ahogy a MOM Parkban, itt is a Paulaner a befutó, amely még az alkoholmentes szűretlen búza fedőnevet is viseli termékpalettáján, ráadásul még az is finom, kifejezetten hiányolom a széles körben elérhető kereskedelmi forgalomból. Egyúttal ha egy valami eltántoríthatja a vendéglő után kutatókat a Haxentől, az a házi sör ára (lásd lent).

Az étterem címere megér egy rövid heraldikai elemzést, hiszen egy söröskorsó, egy félhold, és egy Dávid-csillag látható rajta. Ráadásul ormótlan, azaz osztóvonal nélküli. Tegyük fel, hogy Haxen egy sört kedvelő török zsidó király, ami nagyjából Jézus alternatív életútját festi fel németországi vendégmunkásként, ha megmarad az asztalosmesterségnél. De legalább van címer.

A belső tér leginkább a keletnémet Spuk im Hochaus (Szellem a toronyházban) című tévésorozat visszaemlékezős részeit juttatja eszembe, a színezett üvegek, a faszerszámok, a vastag gerendák igazi fogadó hangulatot teremtenek a város közepén, kivéve a mennyezetről lógó harmonikákat, amelyek az osztrák pornóipar néhány 80-as évekbeli klasszikusáig pörgetik vissza azok emlékezetét, akik láttak ilyen filmet. Én természetesen soha.

A nehéz ételek, csülkökre, húspogácsákra, elhalálozás után a füstölés sorsára jutott vadállatokra épülő konyha azért hálás, mert ez mind segít felszívni azt a rövidital mennyiséget, amelynek elfogyasztására a választék predesztinál. A pálinka talán valaha legszélesebb körben elfogadott kultuszának ugródeszkája volt az a néhány étterem, ahol az ágyas felesek poharából soha nem hiányzott az aszalt gyümölcs, és méteres lécbe ékelve szolgálták fel tízesével. A Haxen is - király létére - ilyen mélyre hajol a pálinkakultúra előtt, egy szóval rendesen be lehet baszni nagyon finom italokból, csak nem érdemes mindent elfelejteni másnapra, mert az élmény maradandó.

Az étel- és italválasztákon és annak minőségén sok helyen nem lehet fogást találni, így végül a kiszolgálás az, amiért ez az étterem felkerült az 5 kedvencem közé. Rendszeresen járunk el hímtársaságban vacsorázni, ÁSÉS Brigád, Grúber Hugó vagy Joseph Ratzinger néven asztalt foglalunk, és összevissza eszünk és iszunk. Miután nem volt két egyforma étel, két egyforma desszert, két egyforma sörkör, a pálinkák száma és típusa is össze-vissza oszlott meg tízünk között, eddig egyedül a Haxen volt az a hely, ahol az "egybeeeee vagy esetleg külön számolhatom" reménykedő és kicsit sunnyogó kérdés helyett megjelent a főúr, és szó nélkül mindenki elé letette a külön bontott számlát, amire az elejétől fogva, kérés nélkül figyeltek, és akkurátusan az szerepelt rajta, amit fogyasztottunk. Ez éppen a máshol előforduló "ccccc, most már nem tudom szétbontani, talán előbb kéne szólni" hozzáállás tökéletes ellentéte, és jól bemutatja, hogy milyen az a figyelem, amiben vendégként a teljes este alatt részesülünk.

És ezért a figyelemért cserébe nem emelik az ételárakat az átlagos, jó éttermekben megszokott árszínvonal fölé, ránk van bízva, hogy ezt mennyire értékeljük. A levesek 900 Ft körül, a vega ételek 2000 Ft alatt, a főételek 2700-3200 Ft között mozognak. A legdrágább étel sincs 4000 Ft fölött (bélszín, tengeri hal, vadételek). A házi sörért már zsebbe kell nyúlni, a 0,4-es Paulaner 760, a 0,5-ös búza pedig 950, tehát aki sörözés előre megfontolt szándékával tér be, az számítson arra, hogy ezzel szalad majd meg a számla. A pálinkák 880 és 990 Ft-ért kérhetők, nincs közéjük rejtve csapdának egy mézes ágyas vegyes madárlátta négyszer mágnesezett cigánymeggy párlat 1400-ért, mint 1-2 helyen.

52 komment

Címkék: étterem söröző számla bajor jó kiszolgálás drága sör

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr521284484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.08.03. 16:53:03

Még meggondolom, de egyelőre nem itt fogok sörözni, attól tartok :-)

Annyit hozzátennék, hogy a Haxen csülköt jelent németül. HOPPÁ.

raoul_duke 2009.08.03. 19:11:01

Ez a külön számlázás mennyire normális. Akivel leülök egy asztalhoz, legtöbbször szívesen szét is dobom a számlát, de jobb, ha úgy érzem, hogy ez az én döntésem, nem a személyzeté.

terran 2009.08.03. 20:47:51

nagggyon jó a cikk :D végig röhögtem

Serkoptató 2009.08.03. 20:54:25

Azt nem vitatom, hogy a sör nem épp olcsó. De mióta házisör a Paulaner?
A müncheni sörfőzdében talán..

Serkoptató 2009.08.03. 20:58:11

Az a csillag pedig a Zoigl névre hallgat, Bajorországban és Frankóniában, de szerte másutt is, a sörfőzők egyik ősi jelképe.

sd m 2009.08.03. 20:59:15

nemrég voltam ott egy nagyobb külföldi társasággal, jó volt a kaja, a pincérek pedig nagyon normálisak és türelmesek a semmilyen idegen nyelvet nem beszélő külföldiekkel. egy bepróbálkozás történt csupán, az is a még elmegy kategória. miután a "kicsi" vagy "nagy" sör kérdést feltette a pincér, mindenki a nagyot választotta, erre kihoztak nyolc literes korsót, ami sörfesztiválon oké, mert körbe lehet adni,de étteremben hamar langyos lesz, semi értelme nem volt, csak csalódott arcok.

a címer hatágú csillaga viszont biztosan nem dávidcsillag, a karácsonyfa tetejére sem őt húzzuk karóba. a hatágú csillag (át nem kötő élekkel) a betlehemi csillagot jelképezi, az eredeti címerben ez biztos arany színű. nagyon sok címerben megtalálható.

Yeto 2009.08.03. 21:00:15

Egyszer voltam céges ebéden 2005-ben, azóta visszavágyom...

nadivereb 2009.08.03. 21:07:26

Ez eddig oké.
De jó is az étel?

raoul_duke 2009.08.03. 21:16:21

@sd m: szerintem, ha kicsi/nagy a kérdés, (nem pohár/korsó,) akkor szinte biztosan egy literes korsóval kapsz, ha nagyot kérsz.

sd m 2009.08.03. 21:24:16

@raoul_duke: szerintem nem. ez a pikkoló/pohár/korsó elnevezés elég monarchikus, a kontinens nagyobb részén a kicsi/nagy a bevett elnevezés, nem bonyolítják.

a literes korsó pedig annyira nem megszokott, hogy nem hinném, hogy valaki feltételezi egy király utcai étteremben, hogy abban kap sört. szerintem a pincérnek ezt említenie kellett volna. ettől függetlenül nagyon jó volt a hely, ajánlom mindenkinek.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2009.08.03. 21:38:21

Pedig sör nélkül az étek olcsó hús...

mokkaczuka 2009.08.03. 21:49:08

Itt lakom vele szemben egy éve, de még valahogy nem próbáltam... na ezek után... A poszthoz gratula, szellemes, jól megírt, olvasni foglak.

Liberté__73 2009.08.03. 22:02:12

Igen-igen!!
És megintcsak igen!

Nálam is a top3-ban van a hely, évtizede járunk oda kb kéthavi rendszerességgel, és nem jelentkezik a fásultság.
Haxen 4ever.

AT 2009.08.03. 22:02:19

Haxen-be jo kiszolgalas?
Te nem vagy szazas ;)
A kaja tenyleg siteni, az adagok is nagyon baratiak, de a pincerek, hat eleg udvariatlanok, ha nem taplok.

Kulon bontott szamlat sosem kaptunk, udvarias kiszolgalas se sok volt, bezsolas pincer reszrol annal tobb. Egyszer hernyos salatat kaptunk, amikor szoltunk, arra is csak egy vallvonogatas volt a valasz...

raoul_duke 2009.08.03. 22:09:51

@sd m: hát nemtom :) Ha tőlem megkérdezik, hogy "nagyot?", akkor egyből a liter ugrik be. Lehet, hogy leckének szánták, és most már neked is ;).
(A bajorok étteremről egyébként meg főleg a literes maßkrug jut eszembe, de nem akarom ezt a posztot elmodoroskodni.)

Flankerr 2009.08.03. 22:10:26

Céges karácsonyi buliban voltam itt 2 éve. A kaja jó volt, de már nem emlékszem mi.. Viszont a pálinkaválaszték, és az ízek.. az akácvirág pálinka istenkirályság az tuti..

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.03. 22:27:26

@Serkoptató: szerintem márpedig SURIKEN! Tegyük hozzá, hogy akkor ma tanultam: Haxen = csülök, Zoigl = csillag. A Paulaner = nem házisör, a ház söre, indíd.

Na jó még a Maßkrug kifejezést megjegyzem, magamtól valamilyen földről végezhető karate-fortélyra gyanakodnék.

Zzoorroo 2009.08.03. 22:28:35

@AT:

Csatlakozom; vagy két hónapja voltunk, tök száraz kenyeret hoztak, mire én szellemeskedve megjegyeztem, hogy nem kétszersültet rendeltem.

A pincér meg így reagált: most asziszi, jófej volt?

Kilenc fős társaság voltunk (hat fő holland üzletféllel) - kifizettük az előételt és az első adag sört, majd eljöttünk. Még gondolkoztam, hogy hivassam-e a főpincért, de aztán hagytuk a picsába és három házzal odébb vacsoráztunk, és ott hagytuk a kábé száz rongyot.

Soha többé nem megyek oda - de senkit nem akarok lebeszélni, biztos én vagyok a balszerencsés.

massagebearhun 2009.08.03. 22:32:53

Évek ota jarunk ota. Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak. Remélem lesznek is. Igaz én csülök és pálinkamániás vagyok!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.03. 22:37:17

@Zzoorroo: akkor vagy a Király utca 94-ben, vagy a 106-ban ettetek! :)) Nagyon így van amúgy, valakinek jó élménye van, másnak meg rossz ugyanott. A fenti két negatívból úgy látom, a csülkös srácok nem bírják a kritikát, attól vesztenek a lendületből.

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2009.08.03. 22:47:50

Jópárszor jártam itt, mindig 10/10 volt az élmény. Minden szempontból.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.03. 22:48:24

Mit lehetne írni egy olyan helyről, ahol az ember lefoglal egy asztalt, mert szülinapja lesz, majd amikor megérkezik, valami faszom céges buli gyülekezik az asztalnál? Ellenőrizzük a foglalási könyvet, az illető neve áthúzva, helyette beírva a cég neve. Mindezt persze bárminemű értesítés nélkül.

Soha többé be nem teszem a lábam oda.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2009.08.03. 23:28:54

Akkor ez egy majdnem jó étterem. Lenne esélye hogy jó legyen, de egy kis magyar vendéglátós felhanggal "álbass*ák"...

Pont 10 éve ajánlotta nekem valaki, hogy bes*arok (nem tudom mi van velem, vonz ez a szó ma...) olyan jó a kaja...lehet hogy ideje hallgatni rá! Remélem a tulaj kicsit gatyába rázz a személyzetet, mert akkor félreteszek a fizuból...

lápi lidérc 2009.08.03. 23:31:38

Milyenek azok a vad ételek? Visszaharapnak? Esetleg összevissza (mert azt meg így írják)?

Egyébként ezek az árak kurva magasak Budapesten.

Káposztakukac 2009.08.04. 00:22:29

azért a 2700-3200 Ft közötti árszínvonal sztem pofátlanul magas budapesti viszonylatban. münchen jobb helyein is bármikor rendelek egy főételt 15 euroért. de kérem, az mégiscsak münchen...

Piraeus 2009.08.04. 00:35:18

@nadivereb: Nagyon jó az étel...
Tényleg. Szerintem ez egy olyan viszonylag drága hely, ahol NAGYON megéri kifizetni az árakat, mert mindenből olyat is kapsz.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.04. 00:41:19

@Káposztakukac:

Nem vitatkozni akarok, de 2500-3000 forint körüli árú főétel abszolút nem számít extrémnek Budapesten - legalábbis a Lánchíd közepétől számított 5 kilométeres sugarú körön belül :-)

Persze Újpesten vagy Lőrincen én is tudok jó konyhát vivő éttermet, ahol ennyiből megvan az előital, a sör és az utóétel is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.04. 00:44:09

Ja, és heraldikailag tényleg katasztrófa az az izé... Már csak egy parkolóóra hiányzik belőle, hogy teljes legyen az élmény.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.04. 00:45:38

@Káposztakukac:

Főétel 15 euróért Münchenben?

Hol? A pályaudvari büfében? Vagy egy török kebabosnál?

Káposztakukac 2009.08.04. 00:50:36

@tiboru: sőt, tudok neked 1. osztályú kínait is nevezni, amelynél minden nap délben 8 € az all-you-can-eat menü. nem büfé, nem rossz helyen, hanem tényleg jó és teljes értékű étterem west-sendlingben. ha ismered münchent, akkor tudod, hogy az melyik környék...

sajnos a lánchíd környéki 3000 ft-os átlagos főétel a magyar kulináris viszonyok(illetve azok hiánya) fényében akárhogy is nézzük, elképesztően eltúlzott.

Káposztakukac 2009.08.04. 00:55:09

@tiboru: azt már csak csendben jegyzem meg, hogy münchenben is, bécsben is 3 €-ért olyan és akkora dönert kapsz, amiről idehaza még nem is hallottak a vendéglátósok. viszont utóbbiak nagyon jók 750 ft-os átázott gyrost eladni, ami kb. harmad akkora, mint az, amit németországban árulnak.

Tiga 2009.08.04. 01:12:13

Érdekes, hogy egy étteremkritikában az étel minőségéről semmi konkrétumot nem írsz, csak hogy segít felszívni a röviditalt. Még jó, hogy a 2009-es Étteremkalauz egy fokkal objektívebben fogalmaz:

"Az alapanyagok nem kiemelkedőek, gyakori a mélyhűtőből elővett, mikrózott étel. Az adagok mennyiségével a minőség nem mindíg tart lépést."

A menü részletes elemzésénél olyanokat írnak, hogy "A csülök gyakorlatilag ehetetlen: a nyúlós bőr miatt nehéz eljutni a csontszáraz-sziklakemény húshoz, amit azután se késsel vágni, se foggal tépni nem lehet."

Vagy például: "Mélyfagyasztott, jégszekrény ízű, szárazra készült hal. A gyenge minőségű burgonya itt is erősen túlreprezentált."

A kiszolgálásról ennyit írnak: "Kedvetlen."

A Haxen Király étterem a tesztben nem nyújtott értékelhető eredményt, így pontot nem kapott.

Persze izlések és pofonok különbözőek, de a minőség azért objektíven megitélhető, és a fentiek alapján a Haxen egy igen gyenge hely.

Pampas 2009.08.04. 02:24:12

@Tiga: Jártál te valaha ott? Kipróbáltad? Én többször voltam, és egyik említett problémával sem találkoztam. Sőt!
Nem olcsó, az biztos, de nagyon jó!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.04. 07:49:23

@Tiga: Objektíven: Ahhoz képest, hogy milyen helyen van, milyen környezetben, milyen árszínvonalon működik, vendég mindig van benne. Ez a környék (Király utca dzsumbuj vége, Lövölde tér, Rózsa utca) nem kifőzdés vendéglátásához képest igencsak ritkaság. EZ AZ, ami jelent valamit, nem pedig az ilyen-olyan elvek alapján szerkesztett ilyen-olyan étteremkalauzok. Vö.: a Michelin-csillag sem objektív, ellenben!

Néhány házra lakok a Haxentől, de még én sem voltam benn, mindig csak tervbe volt véve. E poszt alapján érik az első próba...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.04. 07:54:56

@Káposztakukac: Igen, a müncheni kínai és török büfék köztudottan a gasztronómia csúcsai. Gordon Ramsay is titokban ott eszik...:D ROFLMAO

Tiga 2009.08.04. 08:21:50

@efes: "Ahhoz képest, hogy milyen helyen van, milyen környezetben, milyen árszínvonalon működik, vendég mindig van benne."

Hát épp ez az. Amíg az átlag magyar soha életében nem evett még jó helyen, és fogalma sincs a minőségről, addig bőven megélnek az ilyen, silány alapanyagokból gyenge konyhát vivő helyek is. Emberek még lelkesedni is képesek érte. Az, hogy a hely folyton tele van, a minőségről semmit nem mond, csak a a népszerűségről. Magyarországon a kettő között nincs semmilyen összefüggés.

Lehet az Étteremkalauz objektivitását vitatni, de az ott leírtakkal szemben a blogíró egyetlen érve, hogy jól megy a kaja a pálinkához; az itt kommentelő Haxen-hívek sem írnak semmi meggyőzőt.

Érdemes lenne tudni, hogy a blogíró "5 kedvenc" étterme között melyik 4 másik szerepel még. Csak hogy lássunk egy kontextust, mit is gondol ő jónak - így könnyebb lenne a Haxent is tényleges helyére tenni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.08.04. 09:18:46

@Tiga: Én csak azt tudom, hogy autóút mellett abba a csárdába szabad csak betérni, amely előtt tömött a parkoló. Ez örökszabály, a többi csak finnyás észosztás. Ergo, Michelin-csillag alatt még senki nem lakott jól...:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.08.04. 09:25:38

@tiboru: parkolóóra :))

@Tiga: több étterem van Budapesten, ahol mindig van vendég, mint ahány jobb a Haxennél. Nekem élményt nyújtott többször is, amit nem az étel határozott meg. De nem is húzta le. 1-2 jó dumáért viszont látom, érdemes felütni az Étteremkalauzt, sziporkázik.

A kedvenceim: Jégverem, Mosselen, Borbíróság, Venezia (bezárt), Haxen. Egyik sem túl felvágós, de nem is kifőzdés, nem alkalmi, olyan pont jól érzem magam benne típus. Nyilván előfordulhat, hogy ha könnybe lábadt szemmel akarok minden más körülményt figyelmen kívül hagyva kizárólag ételt kóstolni, akkor hajlandó vagyok elmenni karmesternek öltözve is enni, vagy akár hokedlin ülni, de nem tudom csak ennél fogva feldolgozni a témát, sőt, akár ki is hagyom. Így kb. belőhető, hogy az "áhá, nyilván életében nem volt még a ...-ben", és miért tetszik a Haxen.

Azt azért érzem, hogy a személyzet az első olyan megnyilvánulásnál "kedvtelen" lesz, ahogy a vendég "de hát én étterembe jöttem úriaskodni" viselkedése kiül az arcára. Amit pedig megtehet a vendég, hiszen a vendégek felének ez a motivációja az étterembe járásra. Én egyszerűen enni ülök be, és fogalmam nincs erről a dimenzióról, minden szavunkat jókedélyű reakció fogadta, többször voltam, máskor is megyek. Kizárt dolog, hogy mondjuk egy Étteremkalauz, vagy akár a Magyar Köztársaság Alkotmánya ha bármi mást ír, az érdekelne, ha már egyszer jól éreztem magam. Vagy az is le van írva, hogy nem éreztem jól magam? Mert az is lehet, viszonylag hülye vagyok, lehet, hogy csak keverem, vagy még életemben nem éreztem jól magam, és azt hiszem, ez az.

Káposztakukac 2009.08.04. 14:53:20

@efes: idióta analfabéta barom. 15 euróért münchen legtrendibb helyein lévő éttermekben is bármikor kapsz egy főételt. csak úgy példaként hozom fel a kuntuk éttermet az amalienstrasseban. olyan menő hely, hogy hétvégén szinte csak foglalással kapsz asztalt(na ilyen budapesten nem nagyon van, talán a déryné kivételével...) mégis teljesen jó áron meg lehet vacsorázni. és ez a többi étteremre is jellemző. persze aki nem járt, vagy élt ott, az ezt nem tudhatja, csak veri a hülye száját..."ROFLMAO"

Johnny336 2009.08.04. 14:54:19

Jó hely, finom a kaja, bár mennyiségre annyira nem az igazi.

Kedvencem az aranygaluska, fantasztikus vaníliasodót hoznak össze hozzá.

Persze nem a legolcsóbb étterem. :D

Káposztakukac 2009.08.04. 14:57:34

@Tiga: ezzel viszont teljesen egyetértek. elképesztő, hogy milyen helyek számítanak nálunk "jónak". sokáig még a leroy féle, kitupírozott gyorskajálda is menőnek számított...ez azért sokat elárul az itteni színvonalról. a leroy egyébként nem rossz...arra amire kitalálták, de hogy bármilyen szinten kulináris örömöket okozzon...

attila57 2009.08.05. 12:44:27

Mindenkit óvnék attól, hogy az idézett Étteremkalauzt komolyan vegye!
Tudni kell, hogy a kiadvány gazdája egy teljességgel amatőr zenész, aki veszi a bátorságot, hogy véleményét szakmai köntösbe bújtassa és mint az egyetlen követendő utat hirdesse. Tudomásom szerint nyakig benne van egy új technológia elterjesztésében, melyből ő is jelentős hasznot húz. A kiadvány tesztelői egy nagyobb baráti kört alkotnak, akiknek véletlenül közük van az Étteremkalauzban magasan értékelt éttermekhez. Olyan éttermeket is felmagasztalnak, amik a vendéghiány miatt már bezárt.
Az előző kiadványuk botránya az volt, hogy olyan hely került az elsők közé, amely a megjelenés után hónapokkal nyitott ki!!!
Ennyit az objektivitásról!

mokkaczuka 2009.08.05. 20:17:57

Én valahol Lőrincen zabáltam egy iszonyatos jót pár éve, ha jól emléxem, Kakas volt a műintézmény neve. Calvadosszal, argentin bélszínnel, sörrel, mindennel. Mondjuk fizettünk is két személyre vagy 18 ezer forintot, de kurva jó volt minden. A kiszolgálás is.

Thai 2009.08.06. 14:28:44

@Tiga: "Túlreprezentált" !!!

Köszönöm.

ehran 2009.08.07. 20:29:47

@attila57: Lol barátom, rég találkoztam ezekkel az idióta szövegekkel, honnan bújtál elő? Én már kóstoltam az említett úr főztjét, messze veri a hazai éttermekben kóstoltak 90%-át. Most komolyan a "remek" hazai oktatásra kapott végzettséget tekintenéd csak elfogadhatónak, amit még a "hivatalos" fórumokon, az oktatók is szidnak? A lelkesedésből, autodidakta módon egyrészt - másrészt nyugati éttermekben jó hírű szakácsoktól szerzett tudás meg semmi?
Az új - és egyébként jó - technológia terjesztése miért is gáz amúgy?
Azon azért gondolkodj már el bogaram, hogy ezeknek a marhaságoknak (tesztelők baráti köre, stb.) még sehol nem tolták alá a bizonyítékát, sőt bárhol felmerült, hogy akkor objektíven miért is nem stimmelnek a kalauzban az éttermek értékelései, csak kínos csönd a válasz. A megjelenés után kinxitott étterem is baromság, kösz hogy tényként kezeled itt. A bezárt étterem meg nem azért zárt be, mert gond volt a minőséggel - érdekes, ezt még az ellenzői is beismerték - hanem az árszínvonal miatt. Ennyit rólad.
A Haxenről csak másfél évvel ezelőtti tapasztalataim vannak utoljára, a főétel teljesen átlagos volt, de a desszerthez a vaníliamártás tuti porból készült, vagy kitűnően sikerült imitálniuk a műmártások ízét. Zacskós cuccért meg hadd ne kelljen már éttermi árat fizetni.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.30. 20:59:33

@nosferato: azért a Mosselent meg a Haxent egy kontextusban említeni...mondjuk úgy: meglep.

zabagep 2009.09.01. 21:02:09

@mokkaczuka:

18 ezer ???? mit adtak még a kaján kívül? Jobb helyen pld. alcatraz (itt voltam nemrég most ez jut eszembe) ennek töredékéért degeszre zabáltuk magunkat.

mokkaczuka 2009.10.05. 22:29:33

Kaján kívül calvadost, 5000 forintos fajborocskát, kitűnő kiszolgálást.

Színes Géza 2009.11.21. 21:47:45

Nem rég jártam a Haxenben és csak azt tudom mondani, hogy a körtés kacsalevest csak az rendelje, aki szeret szilánkosra tört szárnyascsontokról gyanús cafatokat szopogatni.
Ezen a környéken, ezért a kajáért, ezek az árak erősen túlzóak.

Norbesz78 2011.02.24. 01:16:02

Kicsit ennek olyan hangzása van,ha nyitott vagy az újra akkor felveszünk a klubba és jót írunk rólad! Ha maradsz a trdícióknál akkor mész a levesbe! Nem fura egy kicsit sem,hogy ennek a helynek a legismertebb ételei köszönnek vissza nem egy TRENDI helyen! Itt még mindig van hite a tradíciónak amiben sokkal több a szakmaiság mint a trendiség! És hogy mekkora a különbség azt az ilyen blogokon lévő hozzászólások tükrözik. Adott egy jól menő hely sok elégedett vendég,és persze néhány kritikus vagy aminek nevezik magukat! Ők azok a tesztelők akik rostos üdítővel kezdik az italsort és kostolás nélkül sózzák a levest,hogy utána azt írhassák elsózták! Másnap elmegy az új trendi helyre ahol olyan ételt tesznek elé amiről még életében nem hallott,és elégedetten konstatálja az írásaiban, hogy meggyőző volt a leves és milyen isteni volt a panírporba forgatott bárányborda!!! Biztos ez a jövő az emberek elmennek a gastro blogokon egekbe magasztalt vagy az éttermi kalauzokban ezer pontokra értékelt új helyekre/csak gyorsan nehogy addigra bezárjon/ és mikor odaérnek akkor rádöbbennek,hogy csili vili minden van nagy tányéron kicsi étel,csak a jó íz maradt le,merthogy az nem trendi! Sok jó helyen jártam,de nálam mindig az volt a szempont,hogy van vmi hű ez csak itt ilyen! Oda menjünk mert olyan a süti mintha a Mamám csinálta volna,mert a vaj az nem margarin! De most sajnos nem ez a szempont!

Maestro 2011.03.03. 21:02:10

@mokkaczuka: rendszeresen jártunk oda családdal egy időben, Kakas étterem a panelek között megbújva. Zseniális volt, minden esetben jól laktam, minden esetben király volt a kaja és a kiszolgálás is.

A Haxenről eddig csak jókat hallottam, egyszer kipróbálom, aki ismerősöm eddig ott evett, azt mondta érdemes.