HTML

Vendéglátós

Italboltos Sanyi, nathanp, nosferato, zarándok jános és barátaik mászkálnak mindenhova, és be is ülnek erre-arra.
Ami az Óbudakocsmába nem fért be, az itt lesz!

Kocsmák, borozók, sörözők, talponállók, közértek, üzletek, fodrászatok, koncertek, diszkók, klubok, éttermek, ételek-italok, sörfőzés.

Óbudán, Budapesten, vidéken, külföldön.

Térkép is van, itt jártunk eddig.

Friss topikok

  • jani57: @scooby0821: Végre valaki! Már azt hittem csak nekem ízlik az Argus sör. (2018.02.20. 04:03) A Lidl aláz mindent: Perlenbacher
  • Baracus: Sajnos a hely színvonala az elmúlt években rengeteget romlott. (az elmúlt 5 évben) A pizza ehetet... (2015.05.03. 21:58) A Marxim Pizzeria-Pub
  • Rátonyi Gábor Tamás: Csak kiegészítésül ehhez a régi kedves poszthoz: jól tippeltél, Rákospalotán van (a Kolozsvár utca... (2014.10.24. 19:01) Kolozsvár borozó Rákospalotán
  • Takacsi: Üdv! most vettem egy starter kit-et és az első sűrítményes söröm készítése előtt állok. Viszont:... (2014.06.12. 11:51) Sörfőzés otthon IV. rész Készítsünk sört!
  • Picúr Mici Csöpi: Nos, ez a régi bejegyzés zseniális a régi Vincellérről, de tegnap ott jártunk újra. A régi Vincell... (2012.12.10. 14:43) A váci Vincellér vendéglő

Címkék

15. (1) 17 es kocsma (1) 2012 (1) aranykupa sörbár (1) avar presszó (1) bajor (1) belga (1) belváros (1) bem söröző (1) blogajánló (1) borozó (1) buda (8) budai xi. (1) büfé (2) corvinus egyetem (1) csehország (1) cukor (1) dióhéj eszpresszó (1) drága sör (1) egyesület (1) első (1) eszpresszó (2) étterem (3) ferencváros (1) fesztivál (1) gellérthegy (1) gömbakác csárda (1) gyömrői eszpresszó (1) gyümölcsbor (1) házi (1) házisörfőző (1) hentes (1) hibák (1) iii kerület (2) ii kerület (5) ix kerület (1) jaffa étterem (1) józsefváros (1) jó kiszolgálás (1) kerthelyiség (1) kocsma (4) kolozsvár borozó (1) komló (2) konzerv (2) magyar (1) maláta (1) manó büfé (1) március (1) marxim (1) metropol étterem (1) méz (1) mini fini (1) mini market (1) modoros étlap (2) népsziget (1) önkiszolgáló étterem (3) otthon (2) pajtás étterem (1) pálinkafőzés (1) perlenbacher (1) pesti sörcsarnok (1) pestszentlőrinc (4) pestújhely (1) pincehelyiség (1) pizzéria (1) pótkulcs (1) pub (2) rákospalota (1) rákosrendező (1) replika söröző (1) sör (4) sörforradalom (1) sorfőzés (1) sörfőzés (11) sorozat (8) söröző (9) sörteszt (1) sűrítmény (2) suszterinas vendéglő és söröző (1) számla (1) sziget söröző (1) terézváros (1) testreszabás (1) törvény (1) vác (1) vendéglő (1) verseny (1) viii kerület (1) vizafogó (2) vi kerület (1) v kerület (1) wernesgrüner söröző (1) xiii kerület (3) xiv kerület (1) xi kerület (2) xviii kerület (4) xv kerület (1) zlaty klas (1) Címkefelhő

Sörfőzés otthon VI. rész: Hibák

2011.07.06. 08:00 zarándok jános

 

VI. rész


Általános hibák
 
Ebben a részben a sűrítményes sör készítésénél előforduló hibákra koncentráltunk, a lista nem teljes, viszont a hagyományos főzésnél szintén előfordulhatnak.

 

 

 

Nincs vagy lassú erjedés

Az erjedésnek 24-48 órán belül be kell indulni.

 

  • Amikor nem indul be az erjedés vagy nagyon lassú, gond lehet a túl alacsony hőmérséklet. Az élesztők bizonyos hőmérséklet alatt szunnyadó állapotba kerülnek, nem erjesztenek, hanem összecsoportosulnak és leülnek az erjesztő aljára. Ha tehát az optimálisnál tartománynál alacsonyabb a hőmérséklet az élesztőknek, akkor nem kezdenek el erjeszteni, nem indul be az erjedés. Ha a hőmérséklet az alsó határ felé mozog, az erjedés lelassul.

     
  • Gond lehet az is, ha nem adagoltunk megfelelő mennyiségű élesztőt a sörléhez. Ha kisebb csomagolású élesztőt használunk nagyobb mennyiségű sörhöz, az élesztőt előbb fel kell szaporítani valamilyen táptalajon. Ezt csináljuk, amikor langyos cukros vízbe tesszük az élesztőt és megvárjuk, amíg felfut, felhabzik. A sörlében is ugyanígy viselkedik majd remélhetőleg.

 

  • A beélesztőzött sörlevet alaposan fel kell kavarni, hogy oxigenizálódjon, így segítjük elő az élesztő elszaporodását. A kevés oxigén is oka lehet a renyhe erjedésnek.
     
  • Akkor is történhet ilyen, ha valamilyen szermaradvány marad az edényben, ami elpusztítja vagy gátolja az élesztőket. A fertőzés is okozhat hasonlót, ezért is nagyon fontos az alapos fertőtlenítés.
     
  • Ha az élesztő szavatossága lejárt, öreg.
     
  • Ha sokkoljuk az élesztőt a nagy hőingadozással. Ide tartozik, amikor nagyon hideg sörléhez adjuk az oltókultúrát.
     
  • Ha az élesztőt a tűréshatárnál magasabb hőmérsékleten szaporítjuk vagy forró sörléhez adjuk. 

 

Folyamatos erjedés (2 hétnél tovább)

 

  • Folyamatos erjedés szintén fertőzésre utal. Bizonyos vadélesztő törzsek - rúzsélesztők -, melyek a levegőben vannak, képesek olyan cukrokat is lebontani a sörlében, amit a sörélesztők nem. Azonban nem kell feltétlenül kiönteni a sört. Kóstoljuk meg, hogy ízlik-e. Egyes belga sörök is spontán erjedéssel készülnek. Megoldás: fertőtlenítés és levegőmentes erjesztés, a sörlé a lehető legkevesebbet érintkezzen levegővel. Ha 3 hétnél tovább erjed a sörlé, szinte biztos, hogy vadélesztővel fertőződött meg.

     
  • Alacsony hőmérséklet esetében az ale (felsőerjesztésű) élesztők nagyon lassan dolgoznak. Ha hideg az erjedő sörlé, rakjuk melegebb helyre.

 

Ízhibák

 

  • Savanyú íz

    Ez ecetbaktérium fertőzésre utal. Ezért nagyon fontos a fertőtlenítés és hogy a sörlé ne érintkezzen levegővel. Ha a sör megecetesedett, ne dobjuk ki. A sörecet nagyon finom salátákra és főzéshez, akárcsak a borecet.

 

  • Gyümölcsös, rágógumi illat

    Csak lager élesztő esetében hiba (de mi ebben az esetben ale élesztővel dolgoztunk). Törzsenként változik ezeknek az illatanyagoknak a mértéke. Van amelyik többet, van amelyik kevesebbet termel. A magasabb erjesztési hőmérséklet is hozzájárul a fenti illatok kialakulásához. Erjesszünk alacsonyabb hőmérsékleten, használjunk más élesztőtörzset
     
  • Kénes, záptojás szag

    Egy idő után az élesztő önmagát kezdi el lebontani (autolízis), mely kénes bűzzel jár. Megoldás: rövidebb erjesztési idő, cseréljünk élesztőtörzset.

 

Alacsony széndioxid tartalom

 

  • Kevés erjesztőcukor, túl rövid és/vagy túl hideg kondicionálás. Alacsony hőmérsékleten lassabban erjeszt az élesztő, több idő szükséges. Egy bizonyos hőmérséklet alatt egyáltalán nem dolgozik.
     
  • Rendesen öblítsük el a fertőtlenített eszközöket, ugyanis a szermaradványok elpusztíthatják az élesztőt és akkor nem keletkezik szénsav.

     
  • Felrobbanó üveg, szökőkút, túl magas széndioxid tartalom
     
  • Túladagolt erjesztőcukor, magas fajsúly palackozáskor. Ha még nem erjedt le teljesen a sörlé és nem vesszük figyelembe, a hozzáadott cukor tovább növeli az erjeszthető cukrok mennyiségét. Ebben az esetben az túlnyomás szétvetheti a palackot vagy felbontáskor a nyomáskülönbség miatt a kiáramló széndioxid szökőkúttá változtatja az üveget.
     
  • Fertőzés szintén okozhatja - a feljebb már tárgyalt okok miatt -, ezért mindenképpen fertőtlenítsünk mindent palackozáskor is. 

2 komment

Címkék: hibák sorozat sörfőzés

A bejegyzés trackback címe:

https://vendeglatos.blog.hu/api/trackback/id/tr172385037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCoy Capt 2011.07.11. 19:08:10

Hahó
Érdeklődöm, hogy a gabonából (tehát nem sűrétményből) való sörkészítés módja mikor lesz kifejtve a blogon? Már nagyon várom.

zarándok jános 2011.07.14. 16:41:30

helló!

csak annyit tudok mondani, hogy még az idén. :)

ha a főzés miatt érdekel a dolog, látogasd meg a házi sörfőzők fórumát, ahol szívesen segítenek:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158096
süti beállítások módosítása